Fotomodeling

Jak na změnu výrazu na fotkách?

Rubrika článkuFotomodeling 17.02.2016

Výraz je vedle pózování vůbec nejdůležitější, protože dotváří celkovou náladu fotky. Někdy je dokonce výraz modelky natolik odzbrojující, že divák promine fotografii nemalé technické nedokonalosti. Jak se stát profesionální modelkou, která změní výraz jako mávnutím kouzelného proutku?

 

Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, změna výrazu není nic jiného než základní divadelní umění. Stačí se naučit několik málo základních pouček, abyste dosáhly toho kterého výrazu. Začneme nejprve těmi nejzákladnějšími, které by měla ovládat každá modelka, bez ohledu na to, zda po vás tyto výrazy fotografové budou chtít či nikoliv. Až budete mít výrazy natrénované, nezapomeňte, že každý výraz si žádá také odpovídající řeč těla.

Sarka-FotomodelingVýraz 1 – Radost

Jak na veselý výraz? Napřed uvolněte celý obličej. Poté zvedněte koutky úst podle toho, kolik radosti chcete vyjádřit a myslete při tom na něco vtipného, anebo příjemného. Čím více jsou koutky nahoře a oči více přivřené, tím je radost intenzivnější. Pro většinu fotek postačí středně silná radost, tedy lehký úsměv a pověstná jiskra v oku, které dosáhnete právě myšlenkou na pozitivní zážitek.

 

Výraz 2 – Smutek

Podobně jako u radosti je nejlepší, pokud máte smutnou představu, kterou byste si vybavily. A co s obličejem? Nakrčte lehce obočí tak, aby šlo směrem k sobě, ale nemračte se. Koutky úst musí směřovat lehce dolů. Je důležité uvědomit si, jak se běžně tváříte, pokud jste smutní a hledat svůj přirozený výraz, jinak může naučená mimika působit komicky. I zde hrají důležitou roli oči, ve kterých by se měl smutek odrážet.

Fotomodeling pixabayVýraz 3 – Strach

Zajímavým výrazem je strach, který můžete lehce vyjádřit tak, že zvednete obočí, vykulíte oči a lehce pootevřete ústa směrem do stran, jako kdyby v úžasu. Výraz můžete lehce měnit podle uvážení, např. nakrčit obočí nebo měnit otevření/zavření pusy. U strachu jsou možné různé variace a je lehký na zvládnutí, jako pomůcku si můžete opět představit situaci, ve které byste se bály.

 

Výraz 4 – Překvapení

Podobně jako strach se překvapení vyjádří tak, že zeširoka otevřete oči a zvednete obočí, pusa je lehce otevřená do písmene ,,O”. Teď už ale oči nebudete kulit jako u strachu. Můžete se rozmyslet, zda chcete být překvapené pozitivně – v tom případě otevřete pusu a zvednete koutky. Překvapený nebo nevěřícný výraz je výborný pro oživení jinak obyčejných fotek.

Fotomodeling pixabay

 

Výraz 5 – Vášeň

Roztoužené a smyslné výrazy jsou fotografy velice oblíbené. Jak předvést smyslnost bez toho, aby to působilo směšně? Základem je opět sugesce a hra s mimikou. Hodně pomáhá dosadit si za fotografa pro vás přitažlivou osobu. Pak už postačí lehce přivřít oči a pootevřít rty, tváře spíše vtáhnout dovnitř. Rty by neměly být otevřené příliš, postačí odlepení rtů od sebe. Hra očí je také důležitá: Přivřené oči signalizují smyslnost, upřený pohled spíše koketnost. Zkoušejte, co vám sedne nejvíc.

 

Fotomodeling pixabay

Výraz 6 – Arogance

Nadřazený pohled plný pohrdání může ozvláštnit nejednu fotku. Jak na něj? Díváme se na svět povýšeně přes oční víčka. Hlava je lehce nadzvednutá a pohled směřuje úkosem do strany nebo na fotografa. Rty jsou těsně u sebe a tvář je stažená, jako kdyby nám daný jedinec nestál za pohled na něj. Koutky rtů jsou v jedné rovině. Pomáhá vzpomenout si na něco, čím pohrdáte, pak to jde samo.

 

Výraz 7 – Stud

Občas je vhodné, aby se modelka na fotce styděla nebo se tvářila tak, že se stydí. Většina modelek stydlivých není, jelikož se musí před objektivem vždy předvést, ale je vhodné umět stud využít ve svůj prospěch. Jak se tedy stydět? Hlavu natočte lehce do strany (vždy tak, aby dopadalo do obličeje světlo), pohled směřuje šikmo dolů. Víčka jsou sklopena, ale nezavíráme oči. Výraz je nepřístupný, či neutrální. Takový stud můžete doplnit vhodnou pózou, či schoulením se.

Fotomodeling pixabay

Tip na začátek:

Pro optimální dosažení výsledku se neorientujte jenom podle popisu ke každému výrazu, ale snažte se představit si situaci, která vám přivodí určité pocity. Představa se okamžitě promítne do vašeho obličeje, takže pokud si vzpomenete na smutnou událost, pravděpodobně i váš výraz bude smutný. Podobně je tomu u každého výrazu a na fotkách je poznat, když do něj dáte opravdu všechno.

Komentáře

Autor článku

Šárka

 

Mohlo by vás zajímat

David Šedivý

David Šedivý: „Praha byla a zůstala mojí první volbou.“

Ke dnešnímu rozhovoru se uvolil přední z pražských fotografů – David Šedivý. Jeho rodné město – Praha – je ústředním motivem na většině jeho fotografií. To považuje za rychlou a flexibilní formu sebevyjádření. Více o jeho tvorbě, projektech i vztahu k Praze najdete v následujícího řádcích nejnovějšího rozhovoru v režii Tipy jak fotit. Na 99% […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 20.11.2016
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Rozhovory

S jakým objektivem fotit jídlo? (Nikon)

Dnešní článek se bude týkat objektivů od Nikonu, které výborně poslouží při fotografování jídla. Já si na takové fotografování beru vždy skla s pevnou ohniskovou vzdáleností. S pomocí těchto rychlých objektivů jsem schopná dostat se do těsné blízkosti k pokrmům, což mi dává řadu výhod:   1. Pomoc při vizualizaci kompozice (zatím bez vybavení) – čili […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 07.10.2015
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Základy
Jak fotit makro

Jak fotit makro

Jednoduchý makro mód obsahují i běžné kompakty. Změna na makro režim způsobí, že fotoaparát bude ostřit na menší vzdálenost, než je obvyklé. Pokud ale chcete opravdu působivé snímky, je lepší použít zrcadlovku se speciální objektivem! Podívejte se na pár tipů, jak fotit makro!   1. Nemáte makro objektiv? Zkuse lupu! Než si ověříte, že vás […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 26.08.2013
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit V přírodě
Fotografie jídla

5 tipů pro lepší fotografii jídla

  Vyberte správný úhel   Je zde opravdu několik úhlů, které u gastro fotografie můžeme opakovaně pozorovat, ale vy si musíte určit ten, který bude ten nejlepší. Přemýšlejte o daném jídle už předem. Jeho velikost, tvar, výška a to co je na něm jedinečné. Pak umístěte kameru do toho úhlu, který tyto vlastnosti nejlépe vystihne. […]

Autor článku Jakub Hrubý Datum článku 05.07.2019
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit