S jakým objektivem fotit jídlo? (Nikon)

Rubrika článkuZáklady 07.10.2015

Dnešní článek se bude týkat objektivů od Nikonu, které výborně poslouží při fotografování jídla. Já si na takové fotografování beru vždy skla s pevnou ohniskovou vzdáleností. S pomocí těchto rychlých objektivů jsem schopná dostat se do těsné blízkosti k pokrmům, což mi dává řadu výhod:

 

1. Pomoc při vizualizaci kompozice (zatím bez vybavení) – čili přesně vím, co a jak budu fotoaparátem později snímat.

 

2. Donutí mě pohybovat se, abych se k samotným pokrmům dostala blíž nebo dál, a abych vyzkoušela různé úhly.

 

3. Rychlost clony, která účinně izoluje předměty od pozadí. S malou hloubkou ostrosti se můžete zaměřit na nejvýraznější části jídla a ostatní přesunout do pozadí.

 

4. Pevná skla narozdíl od zoomovacích objektivů, propouští na snímač hodně světla, takže můžu fotit v přirozeném světle i při nízkém osvětlení, aniž bych musela používat blesk.

 

15638539077_b74e5cbbfc_z

Pokud chcete vědět více o strovnání pevných skel s těmi zoomovacími, můžete si přečíst jeden z mých starších článků: Zoomovací vs Pevná skla.

Samozřejmě to neznamená, že máte zakázáno fotografovat jídlo se zoomovacími objektivy – i samotné poslední doporučení v tomto článku odkazuje na objektiv Nikon 70-200mm f/2.8G VR II. Já pouze preferuji pevné objektivy kvůli jejich schopnosti izolace předmětu i na kratší vzdálenosti. Ačkoliv s objektivy jako je Sigma 18-35mm f/1.8 možná budu muset svůj názor přehodnotit. Když už jsme u toho, Sigma ohlásila již i cenu tohoto očekávaného objektivu – seženete ho za méně než 20 000 CZK.

15638874740_b2aa3260f4_z

1) Nikon 50mm f/1.4G

Musím říct, že jsem velkým fanouškem Nikonu 50mm f/1.4G – zdaleka mým nejoblíbenějším objektivem od Nikonu. Ačkoliv se říká, že 50mm f/1.8G je opticky kvalitnější, na f/1.4G je něco magického, co nejsem schopna dopodrobna popsat. Měla jsem stejné city pro starší model Nikon 50mm f/1.4D.

Nikon 50mm f/1.4G není nijak mimořádně ostrý, když fotíte „na plnou díru“ (s nejnižším clonovým číslem), proto není od věci clonové číslo o něco zvýšit a dostat z něj tak to nejlepší. Ale i tak je fotografování na f/1.4 zážitkem a vy si ho zamilujete i před optické nedostatky.

15800076226_f6d5216b28_z

2) Nikon 50mm f/1.8G

Impozantní objektiv, zejména na jeho cenu (seženete ho za méně než 5 000 CZK). Hodí se na fotografování lidí i svateb a musím uznat, že jsem jím byla příjemně překvapena. Autofokus je rychlý a přesný, což je něco, co nemůžu vždy říci o svém oblíbeném objektivu Nikon 50mm f/1.4G!

Kdybych byl začátečník, rozhodně bych si pořídil spíše 50mm f/1.8G namísto dvakrát tak těžkého 50mm f/1.4G. Dostanete velký třesk za pár babek.

479695946_d6d5a30cd0_b

3) Nikon 35mm f/1.8G

Další na mém seznamu je Nikon 35mm f/1.8, což je také skvělý objektiv k fotografování jídla. Obzvlášť, když budete potřebovat širší úhel pohledu. Jedná se o DX objektiv, nicméně je skvěle použitelný i na FX (full-frame) fotoaparátech.

Pokud fotíte na zrcadlovku DX, doporučila bych vám místo koupě 50mm právě tento 35mm, jelikož vám dá obdobné zorné pole.

13983089608_19ab5ee54a_b

4) Nikon 105mm f/2.8G Macro

Co se mi líbí na Nikonu 105mm f/2.8 je fakt, že zachytí mnoho detailů v rámci malé hloubky ostrosti. A když si chcete prohlédnou i ty nejšílenější detaily pěkně zblízka, se 105mm je máte na dosah. Nemusíte objektiv strkat do jídla, abyste dosáhli perfektního záběru.

Nikon 105mm f/2.8G není tak univerzální a lehký jako 35mm nebo 50mm, ale stále nám nabízí úžasné výsledky. Jen měste na paměti, že pokud máte fotografovat „velké“ jídlo, budete kolem sebe potřebovat nějaký prostor.

Jak fotit textury

 5) Nikon 60mm f/2.8G

Nikon 60mm f/2.8G je další fenomenální makro objektiv. Popravdě většina z mých přátel fotí jídlo pouze s tímto objektivem, protože jim dává tu správnou ohniskovou vzdálenost a všestrannost. Moje jediná výtka je jeho clona (f/2.8), která samozřejmě není tak dobrá jako f/1.4 nebo f/1.8.

Komentáře

Autor článku

Karolína Herzogová

Autorkou článku je Karolína Herzogová, fotografka, která svůj čas zodpovědně dělí mezi fotografování zvířat v divoké přírodě České republiky a osvětu začínajících fotografů prostřednictvím článků na Tipech jak fotit.

 

Mohlo by vás zajímat

Jak fotit jídlo

Jak fotit jídlo

Fotografování jídla je o mnoho víc, než jen vytvořit fotku toho, co jste uvařili. Ve skutečnosti je toto odvětví fotografie mnohem kreativnější. Nebojím se říc, že jde o celé umělecké odvětví. Když začnete sledovat práce různých fotografů jídla, časem možná dojdete k zjištění, že jídlo je vlastně jen postředkem, jak dosáhnout silné fotografické kompozice plné […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 07.07.2013
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Doma Jak fotit
bokeh

Efekt bokeh

Co je to bokeh? Bokeh pochází z Japonského slova boke (ボケ), které v překladu znamená „rozostření“. Bokeh je efekt rozostřeného pozadí, které získáte při fotografování s malým clonovým číslem a na to potřebujete správný objektiv.   S jakou clonou fotit? U této otázky záleží, jak moc chcete, aby pozadí bylo rozostřené. Obecně platí pravidlo, že na dobře […]

Autor článku Jakub Hrubý Datum článku 15.03.2020
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Experimenty Inspirace na víkend Jak fotit Tipy & Návody Základy

Nikon vs Canon vs Sony

Od doby, co jsem zveřejnila článek Jak si koupit DSLR?, jsem mnohými čtenáři dotazována, zda zvolit Nikon, Canon, Sony, Pentax nebo úplně jiného výrobce. A proto jsem se rozhodla napsat článek o tom, co si myslím o různých výrobcích a jejich produktech, a o tom proč byste měli dát přednost jedné značce před druhou. Valná […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 08.06.2015
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Základy

20 rychlých tipů pro portrétní fotografie

Miluji portréty a jsem si jistá, že mnozí z vás jsou na tom podobně. Nicméně vytvořit perfektní portrét je jedna z nejsložitějších disciplín. Čili před vás předkládám 20 rychlých tipů, jak se s portrétními fotografiemi poprat. Doufám, že vám přinesou co největší užitek a pomohou vylepšit vaší techniku. Vše co potřebujete je: být obeznámen se […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 15.03.2015
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Lidi