Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy

S jakým objektivem fotit jídlo? (Nikon)

Rubrika článkuZáklady 07.10.2015

Dnešní článek se bude týkat objektivů od Nikonu, které výborně poslouží při fotografování jídla. Já si na takové fotografování beru vždy skla s pevnou ohniskovou vzdáleností. S pomocí těchto rychlých objektivů jsem schopná dostat se do těsné blízkosti k pokrmům, což mi dává řadu výhod:

 

1. Pomoc při vizualizaci kompozice (zatím bez vybavení) – čili přesně vím, co a jak budu fotoaparátem později snímat.

 

2. Donutí mě pohybovat se, abych se k samotným pokrmům dostala blíž nebo dál, a abych vyzkoušela různé úhly.

 

3. Rychlost clony, která účinně izoluje předměty od pozadí. S malou hloubkou ostrosti se můžete zaměřit na nejvýraznější části jídla a ostatní přesunout do pozadí.

 

4. Pevná skla narozdíl od zoomovacích objektivů, propouští na snímač hodně světla, takže můžu fotit v přirozeném světle i při nízkém osvětlení, aniž bych musela používat blesk.

 

15638539077_b74e5cbbfc_z

Pokud chcete vědět více o strovnání pevných skel s těmi zoomovacími, můžete si přečíst jeden z mých starších článků: Zoomovací vs Pevná skla.

Samozřejmě to neznamená, že máte zakázáno fotografovat jídlo se zoomovacími objektivy – i samotné poslední doporučení v tomto článku odkazuje na objektiv Nikon 70-200mm f/2.8G VR II. Já pouze preferuji pevné objektivy kvůli jejich schopnosti izolace předmětu i na kratší vzdálenosti. Ačkoliv s objektivy jako je Sigma 18-35mm f/1.8 možná budu muset svůj názor přehodnotit. Když už jsme u toho, Sigma ohlásila již i cenu tohoto očekávaného objektivu – seženete ho za méně než 20 000 CZK.

15638874740_b2aa3260f4_z

1) Nikon 50mm f/1.4G

Musím říct, že jsem velkým fanouškem Nikonu 50mm f/1.4G – zdaleka mým nejoblíbenějším objektivem od Nikonu. Ačkoliv se říká, že 50mm f/1.8G je opticky kvalitnější, na f/1.4G je něco magického, co nejsem schopna dopodrobna popsat. Měla jsem stejné city pro starší model Nikon 50mm f/1.4D.

Nikon 50mm f/1.4G není nijak mimořádně ostrý, když fotíte “na plnou díru” (s nejnižším clonovým číslem), proto není od věci clonové číslo o něco zvýšit a dostat z něj tak to nejlepší. Ale i tak je fotografování na f/1.4 zážitkem a vy si ho zamilujete i před optické nedostatky.

15800076226_f6d5216b28_z

2) Nikon 50mm f/1.8G

Impozantní objektiv, zejména na jeho cenu (seženete ho za méně než 5 000 CZK). Hodí se na fotografování lidí i svateb a musím uznat, že jsem jím byla příjemně překvapena. Autofokus je rychlý a přesný, což je něco, co nemůžu vždy říci o svém oblíbeném objektivu Nikon 50mm f/1.4G!

Kdybych byl začátečník, rozhodně bych si pořídil spíše 50mm f/1.8G namísto dvakrát tak těžkého 50mm f/1.4G. Dostanete velký třesk za pár babek.

479695946_d6d5a30cd0_b

3) Nikon 35mm f/1.8G

Další na mém seznamu je Nikon 35mm f/1.8, což je také skvělý objektiv k fotografování jídla. Obzvlášť, když budete potřebovat širší úhel pohledu. Jedná se o DX objektiv, nicméně je skvěle použitelný i na FX (full-frame) fotoaparátech.

Pokud fotíte na zrcadlovku DX, doporučila bych vám místo koupě 50mm právě tento 35mm, jelikož vám dá obdobné zorné pole.

13983089608_19ab5ee54a_b

4) Nikon 105mm f/2.8G Macro

Co se mi líbí na Nikonu 105mm f/2.8 je fakt, že zachytí mnoho detailů v rámci malé hloubky ostrosti. A když si chcete prohlédnou i ty nejšílenější detaily pěkně zblízka, se 105mm je máte na dosah. Nemusíte objektiv strkat do jídla, abyste dosáhli perfektního záběru.

Nikon 105mm f/2.8G není tak univerzální a lehký jako 35mm nebo 50mm, ale stále nám nabízí úžasné výsledky. Jen měste na paměti, že pokud máte fotografovat “velké” jídlo, budete kolem sebe potřebovat nějaký prostor.

Jak fotit textury

 5) Nikon 60mm f/2.8G

Nikon 60mm f/2.8G je další fenomenální makro objektiv. Popravdě většina z mých přátel fotí jídlo pouze s tímto objektivem, protože jim dává tu správnou ohniskovou vzdálenost a všestrannost. Moje jediná výtka je jeho clona (f/2.8), která samozřejmě není tak dobrá jako f/1.4 nebo f/1.8.

Autor článku

Karolína Herzogová

Autorkou článku je Karolína Herzogová, fotografka, která svůj čas zodpovědně dělí mezi fotografování zvířat v divoké přírodě České republiky a osvětu začínajících fotografů prostřednictvím článků na Tipech jak fotit.

 

Mohlo by vás zajímat

Jak fotit v průmyslové zóně

Jak fotit průmyslové plochy

Ačkoli jsem nikdy nenavštívila Colours of Ostrava, musím uznat, že místo, kam byl festival přesunut si žádá dvakrát podtržené za jedna. A ačkoli zprofanované Colours of Ostrava nikdy nenavštívím, výlet do prostředí bývalé železárny v historickém Ślůnsku by přicházel v úvahu. Bez debat. Příroda bude pro mne vždy na prvním místě jakožto nevyčerpatelný zdroj inspirace pro fotografii […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 11.08.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Jak fotit Ve městě
pentax-645z

Pentax uvádí středoformát 645Z

Středoformát Pentax 645Z Ani Pentax na sebe nenechal čekat a přichází na trh se svou středoformátovou zrcadlovku s CMOS snímačem. Pentax 645Z má 51,4MPx CMOS senzor velikosti cca 1,7x větší než kinofilmové políčko. Dokáže natáčet FullHD (60i/30p) videa, 4K intervalová videa (time-lapse), či zaznamenat až 3 snímky za sekundu. ISO má rozsah úctyhodných 100 – 204800. […]

Autor článku Ondřej Panáček Datum článku 16.04.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Technické novinky
Co dělat poté, co koupím objektiv a předtím, než ho začnu užívat

Co dělat poté, co koupím objektiv a předtím, než ho začnu užívat?

Takže jste si pořídili zbrusu nový objektiv, o kterém jste snili už dlouhou dobu – co teď? První přirozenou věcí je nasadit objektiv na tělo fotoaparátu a vyfotit pár zkušebních snímků. Ale ještě předtím je dobré udělat pár věcí, které vám vypomůžou udržet objektiv v naprosté čistotě a snížit úroveň frustrace v případě, že se […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 18.10.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Základy
Hobit

7 fotografických prvků podle Hobita

Zrovna včera jsem seděla uprostřed kina naprosto bez dechu. Nejen, že mě každý přesvědčoval o tom, že závěr celé trilogie není to pravé a je nutné ho téměř přetrpět – na třetí díl jsem ale i tak vyrazila, abych utišila svojí dušičku a film nezůstal v mé paměti bez konce. Jaké bylo překvapení, že jsem navzdory […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 05.01.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Experimenty Tipy & Návody