Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy
Jak fotit jídlo

Jak fotit jídlo

Rubrika článkuDoma Jak fotit 07.07.2013

Nebojte se vzít do ruky fotoaparát a ukázat celému světu, jak jste skvělá kuchařka nebo kuchař! Profesionální fotografové spolupracují při focení jídla s takzvanými food stylisty, kteří dokáží aranžovat jídlo tak, že se vám budou sbíhat sliny na jazyku. Tím to ale končí. Jídlo, které ve skutečnosti vídáte na těch vyleštěných fotkách není to, co byste rádi ochutnali. Dorty  mají mezi vrstvami vložený kartón, těstoviny jsou podložené drátěnkou, maso je potřené kukuřičným sirupem a navíc je vše propíchané párátky, aby jídlo drželo tvar.

Nedělejte si proto vrásky, že vaše fotky nevypadají stejně jako ty z časopisů. Vy jste vy výhodě – můžete po vyfocení vše sníst!

 

Jak fotit jídlo

1. Světlo

Jídlu sluší bílé, denní světlo. Vyvarujte se focení pří žlutém světle žárovek (pokud se do toho pustíte, nastavte vyvážení bílé na žárovkové světlo). V případě, že dáte na mé rady a budete fotit při denním světle, položte talíř co nejblíže k oknu a připravte scénu. Pokud jste ještě nestihli umýt okna, jste ve výhodě. Zaprášené okno dává měkččí světlo než umyté a fotografie bude vypadat lépe. Aby nebyla polovina jídla v naprosté tmě, odražte denní světlo malým zrcátkem zpět na talíř. Pokud bude světlo od zrcátka příliš tvrdé, zkuste zmačkaný alobal a nebo čtvrtku bílého papíru.

 

2. Rekvizity

Až budete spokojeni s tím, jak vypadá jídlo na talíři, věnujte pozornost jeho okolí. Čím jednodušší kompozice, tím lépe. Zkuste k talíři přiložit jednu nebo dvě rekvizity – příbor, ubrousek, skleničku s vínem nebo mističku s kořením, které je pro daný pokrm charakteristické. Tyto rekvizity můžete zároveň použít jako popředí nebo pozadí fotky mimo hloubku ostrosti (budou rozostřené).

Jak fotit jídlo

3. Neotálejte

Pospěšte si. Tepelně upravené jídlo rychle mění svůj vzhled. Je tedy dobré vědět, jak by měla fotka vypadat ještě před tím, než jej dostanete před objektiv. Pokud se chcete přiblížit postupům profíků, postavte foťák na stativ, připravte si celou scénu s rekvizitou na talíři a hned poté, co bude pokrm připravený, pouze vyměňte talíře. Pak stačí jen zaostřit a zmáčknout spoušť.

 

4. Nezapomínejte na kompozici záběru

Snímek musíte pečlivě „zakomponovat“. Nejenom, že byste měli použít pravidlo třetin, pamatujte také na barevnou kompozici a pokuste se dobře sladit barvy. Nejlepší způsob, jak se to naučit, je koupit kvalitní kuchařku a dívat se, jak jsou pokrmy nafocené!

 

5. Naolejované jídlo vede lépe světlo!

Mám pro vás malý trik od food stylistů. Do malé misky nalejte trochu olivového oleje a těsné před focením jídlo potřete malým štětečkem namočeným v oleji. Dostane lesk, který vídáte v časopisech. Ovšem musíte být rychlí. Olej se rychle vsákne ebo steče do hlubin pokrmu

Jak fotit jídlo

6. Foťte z úhlu, který se naskytne konzumentovi

Toto je opravdu důležitá rada! Jídlo byste měli fotit vždy ze stejného pohledu, který se vám naskytne, když usednete ke stolu. U takového snímku se dokáže divák mnohem lépe vžít do situace, že je jídlo určené pro něj.

7. Zaměřte se na detaily

Pokud to váš fotoaparát umí, zkuste zaostřit pouze některý detail pokrmu a ostatní nechte rozmazané. Takový snímek ukáže důležitost jednotlivých ingrediencí.

8. Pára nad pokrmem

Opravdu není snadné vyfotit jídlo tak, aby dobře vypadalo a ještě se nad ním vznášela pára, která doplní atmosféru dobroty právě vyndané z trouby… No, i když food stylisté na to mají několik triků…. Jedna z oblíbených strategií je vata namočená do vody a následně připravována v mikrovlnce, dokud se z ní nezačne kouřit. Vatu poté schovají kamsi mezi jídlo a může se podávat!

 

 


Autorem článku je Filip Obr na Google +  který je profesionální fotograf, contributor fotobanky Shutterstock.

Autor článku

Filip Obr

Autor článku je Filip Obr contributor New Yorské fotobanky Shutterstock a fotograf společnosti Google. Jeho webové stránky jsou obr-fotograf.cz

 

Mohlo by vás zajímat

Najdete se? Dalších 7 typů fotografa

Najdete se? Dalších 7 typů fotografa

Po úspěšném článku 6 typů fotografa. Který jste vy? jsem si posvítila na další známé a neznáme druhy. Snad se tentokrát naleznete mezi adrenalinovými šílenci, trpělivými ornitology nebo cokoli mezi tím. 1. Architekt Architekt miluje geometrii budov. Často si vybírá jako prostředek černobílou fotografii, aby zdůraznil linie a úhly. Samozřejmostí jsou snímky s dlouhou expozicí. Naleznete jej s očima vzhůru [&

Autor článku Monika Manová Datum článku 20.02.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Zajímavosti
Jak fotit rodinnou fotografii

Jak fotit rodinnou fotografii

Rodinná fotografie by se dala nezvat fenoménem, který k nám zavítal z Ameriky. Fotografie rozvětvené smějící se rodiny, kde je každý z členů rodiny oblečen v pleteném svetru od babičky již ale není pouze záležitostí Ameriky. V dnešním článku vám poskytneme pár tipů pro fotografování rodinného portrétu a doufáme, že se s námi o vaše úspěchy podělíte!   1. Zajistěte si […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 03.03.2014
Komentáře k článku 1 Komentář Rubrika článku Jak fotit Lidi
Albert Einstein

Byl svět před sto lety méně barevný?

Ze starých fotografií jsem měl vždycky pocit, že dříve byl svět prostě černobílý. Tato kolekce fotografií přinesla do mé představy úplně nový rozměr. Osobně jsem si oblíbil fotografi na které je Albert Einstein a Nikola Tesla Připravte se, dějiny ožívají!   Chci dostávat na email další tajné tipy profesionálních fotografů!

Autor článku Filip Obr Datum článku 19.12.2013
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Zajímavosti
Alžběta Jungmannová

Podzimní FOTOEXPO 2014 si přece nemůžete nechat ujít!

Druhý ročník veletrhu a festivalu současné fotografie FOTOEXPO bude zahájen v sobotu 18.října 2014 v Národním domě na Vinohradech. Program veletrhu a festivalu současné fotografie je připraven tak, aby každý z vás zažil něco nového a nečekaného.   Kdo vás čeká a nemine? Zakupte si základní vstupné v předprodeji a nechte se strhnout prezentací několikanásobného držitele ocenění Czech Press Photo

Autor článku Filip Obr Datum článku 02.10.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Zajímavosti