Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy
jak fotit jídlo

Jak fotit jídlo

Rubrika článkuDoma Jak fotit 07.07.2013

Nebojte se vzít do ruky fotoaparát a ukázat celému světu, jak jste skvělá kuchařka nebo kuchař! Profesionální fotografové spolupracují při focení jídla s takzvanými food stylisty, kteří dokáží aranžovat jídlo tak, že se vám budou sbíhat sliny na jazyku. Tím to ale končí. Jídlo, které ve skutečnosti vídáte na těch vyleštených fotkách není to, co byste rádi ochutnali. Dorty  mají mezi vrstvami vložený kartón, těstoviny jsou podložené drátěnkou, maso je potřené kukuřičným sirupem a navíc je vše propíchané párátky, aby jídlo drželo tvar.

Nedělejte si proto vrásky, že vaše fotky nevypadají stejně jako ty z časopisů. Vy jste vy výhodě – můžete po vyfocení vše sníst!

 

Jak fotit jídlo

 

 

1. Světlo

Jídlu sluší bílé, denní světlo. Vyvarujte se focení pří žlutém světle žárovek (pokud se do toho pustíte, nastavte vyvážení bílé na žárovkové světlo). V případě, že dáte na mé rady a budete fotit při denním světle, položte talíř co nejblíže k oknu a připravte scénu. Pokud jste ještě nestihli umýt okna, jste ve výhodě. Zaprášené okno dává měkččí světlo než umyté a fotografie bude vypadat lépe. Aby nebyla polovina jídla v naprosté tmě, odražte denní světlo malým zrcátkem zpět na talíř. Pokud bude světlo od zrcátka příliš tvrdé, zkuste zmačkaný alobal a nebo čtvrtku bílého papíru.

jak fotit jídlo

 

2. Rekvizity

Až budete spokojeni s tím, jak vypadá jídlo na talíři, věnujte pozornost jeho okolí. Čím jednodušší kompozice, tím lépe. Zkuste k talíři přiložit jednu nebo dvě rekvizity – příbor, ubrousek, skleničku s vínem nebo mističku s kořením, které je pro daný pokrm charakteristické. Tyto rekvizity můžete zároveň použít jako popředí nebo pozadí fotky mimo hloubku ostrosti (budou rozostřené).

 

jak fotit jídlo

 

3. Neotálejte

Pospěšte si. Tepelně upravené jídlo rychle mění svůj vzhled. Je tedy dobré vědět, jak by měla fotka vypadat ještě před tím, než jej dostanete před objektiv. Pokud se chcete přiblížit postupům profíků, postavte foťák na stativ, připravte si celou scénu s rekvizitou na talíři a hned poté, co bude pokrm připravený, pouze vyměňte talíře. Pak stačí jen zaostřit a zmáčknout spoušť!

jak fotit jídlo

 

4. Nezapomínejte na kompozici záběru

Snímek musíte pečlivě „zakomponovat“. Nejenom, že byste měli použít pravidlo třetin, pamatujte také na barevnou kompozici a pokuste se dobře sladit barvy. Nejlepší způsob, jak se to naučit, je koupit kvalitní kuchařku a dívat se, jak jsou pokrmy nafocené!

jak fotit jídlo

 

5. Naolejované jídlo vede lépe světlo!

Mám pro vás malý trik od food stylistů. Do malé misky nalejte trochu olivového oleje a těsné před focením jídlo potřete malým štětečkem namočeným v oleji. Dostane lesk, který vídáte v časopisech. Ovšem musíte být rychlí. Olej se rychle vsákne ebo steče do hlubin pokrmu.

jak fotit jídlo

 

 

6. Foťte z úhlu, který se naskytne konzumentovi

Toto je opravdu důležitá rada! Jídlo byste měli fotit vždy ze stejného pohledu, který se vám naskytne, když usednete ke stolu. U takového snímku se dokáže divák mnohem lépe vžít do situace, že je jídlo určené pro něj.

7. Zaměřte se na detaily

Pokud to váš fotoaparát umí, zkuste zaostřit pouze některý detail pokrmu a ostatní nechte rozmazané. Takový snímek ukáže důležitost jednotlivých ingrediencí.

jak fotit jídlo

 

8. Pára nad pokrmem

Opravdu není snadné vyfotit jídlo tak, aby dobře vypadalo a ještě se nad ním vznášela pára, která doplní atmosféru dobroty právě vyndané z trouby… No, i když food stylisté na to mají několik triků…. Jedna z oblíbených strategií je vata namočená do vody a následně připravována v mikrovlnce, dokud se z ní nezačne kouřit. Vatu poté schovají kamsi mezi jídlo a může se podávat!

jak fotit jídlo

 


Autorem článku je Filip Obr na Google +  který je profesionální fotograf, contributor fotobanky Shutterstock.

Autor článku

Filip Obr

Autor článku je Filip Obr contributor New Yorské fotobanky Shutterstock a fotograf společnosti Google. Jeho webové stránky jsou obr-fotograf.cz

 

Mohlo by vás zajímat

Tajné techniky fashion postprodukce

Tajné techniky fashion postprodukce

Fotografujete portréty? Pak asi víte, že ne vždy je všechno ideální. Někdy spadne modelce vlas do oka, jindy třeba není ideální světlo. Nic ale není ztraceno. Pokud umíte používat Photoshop, vše se dá lehce odstranit. To je ale jenom začátek. Digitální postprodukce vám otevře dveře do světa opravdu nádherných fotografií! Vím to, sám Photoshop používám […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 13.11.2013
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Úprava fotografií

100 věcí, které jsem se naučila o fotografování

Od doby, kdy jsem do rukou poprvé vzala fotoaparát jsem se naučila pár věcí, o které bych se s vámi dnes ráda podělila. Tyhle poznatky mě totiž velmi obohatily, a proto doufám, že je i vy shledáte inspirujícími.   1. Nikdy nefotografuj proto, abyste ses stal slavným. 2. Uživej si to, co fotíš. 3. Na […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 09.02.2015
Komentáře k článku 1 Komentář Rubrika článku Jak fotit
Molo

Kam s horizontem aneb rovné linie ve fotografii

Dneska si řekneme něco o horizontu, dělení snímku, další kompozičních pravidlech a liniích vůbec. Ve fotografii horizont působí zpravidla jako dělící prvek. Nejlépe přítomnost horizontu postřehnete na krajinářských fotografií, ve kterých, krom toho, že je neoddělitelnou součástí kompozice, dotváří celkové finální vyznění (na fotografii je více oblohy nebo země v závislosti na tom, kde je […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 27.12.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Základy
Daniel Řeřicha

Daniel Řeřicha: „Bylo by skvělé více udržet emoce, to se mi zatím při těch dech beroucích podmínkách moc nedaří.“

Daniel Řeřicha – fotograf, který má obrovský úspěch zejména na síti 500px (sleduje ho zde přes 22 tisíc lidí), ale i v České Republice. Narodil se v Krupce u Teplic, v podhůří Krušných hor, a proto se ani není moc co divit, že se jedná o krajináře s neobyčejným talentem vdechnout fotografiím neopakovatelnou atmosféru.   […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 08.02.2016
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Rozhovory