Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy
Jak fotit jídlo

Jak fotit jídlo

Rubrika článkuDoma Jak fotit 07.07.2013

Nebojte se vzít do ruky fotoaparát a ukázat celému světu, jak jste skvělá kuchařka nebo kuchař! Profesionální fotografové spolupracují při focení jídla s takzvanými food stylisty, kteří dokáží aranžovat jídlo tak, že se vám budou sbíhat sliny na jazyku. Tím to ale končí. Jídlo, které ve skutečnosti vídáte na těch vyleštěných fotkách není to, co byste rádi ochutnali. Dorty  mají mezi vrstvami vložený kartón, těstoviny jsou podložené drátěnkou, maso je potřené kukuřičným sirupem a navíc je vše propíchané párátky, aby jídlo drželo tvar.

Nedělejte si proto vrásky, že vaše fotky nevypadají stejně jako ty z časopisů. Vy jste vy výhodě – můžete po vyfocení vše sníst!

 

Jak fotit jídlo

1. Světlo

Jídlu sluší bílé, denní světlo. Vyvarujte se focení pří žlutém světle žárovek (pokud se do toho pustíte, nastavte vyvážení bílé na žárovkové světlo). V případě, že dáte na mé rady a budete fotit při denním světle, položte talíř co nejblíže k oknu a připravte scénu. Pokud jste ještě nestihli umýt okna, jste ve výhodě. Zaprášené okno dává měkččí světlo než umyté a fotografie bude vypadat lépe. Aby nebyla polovina jídla v naprosté tmě, odražte denní světlo malým zrcátkem zpět na talíř. Pokud bude světlo od zrcátka příliš tvrdé, zkuste zmačkaný alobal a nebo čtvrtku bílého papíru.

 

2. Rekvizity

Až budete spokojeni s tím, jak vypadá jídlo na talíři, věnujte pozornost jeho okolí. Čím jednodušší kompozice, tím lépe. Zkuste k talíři přiložit jednu nebo dvě rekvizity – příbor, ubrousek, skleničku s vínem nebo mističku s kořením, které je pro daný pokrm charakteristické. Tyto rekvizity můžete zároveň použít jako popředí nebo pozadí fotky mimo hloubku ostrosti (budou rozostřené).

Jak fotit jídlo

3. Neotálejte

Pospěšte si. Tepelně upravené jídlo rychle mění svůj vzhled. Je tedy dobré vědět, jak by měla fotka vypadat ještě před tím, než jej dostanete před objektiv. Pokud se chcete přiblížit postupům profíků, postavte foťák na stativ, připravte si celou scénu s rekvizitou na talíři a hned poté, co bude pokrm připravený, pouze vyměňte talíře. Pak stačí jen zaostřit a zmáčknout spoušť.

 

4. Nezapomínejte na kompozici záběru

Snímek musíte pečlivě „zakomponovat“. Nejenom, že byste měli použít pravidlo třetin, pamatujte také na barevnou kompozici a pokuste se dobře sladit barvy. Nejlepší způsob, jak se to naučit, je koupit kvalitní kuchařku a dívat se, jak jsou pokrmy nafocené!

 

5. Naolejované jídlo vede lépe světlo!

Mám pro vás malý trik od food stylistů. Do malé misky nalejte trochu olivového oleje a těsné před focením jídlo potřete malým štětečkem namočeným v oleji. Dostane lesk, který vídáte v časopisech. Ovšem musíte být rychlí. Olej se rychle vsákne ebo steče do hlubin pokrmu

Jak fotit jídlo

6. Foťte z úhlu, který se naskytne konzumentovi

Toto je opravdu důležitá rada! Jídlo byste měli fotit vždy ze stejného pohledu, který se vám naskytne, když usednete ke stolu. U takového snímku se dokáže divák mnohem lépe vžít do situace, že je jídlo určené pro něj.

7. Zaměřte se na detaily

Pokud to váš fotoaparát umí, zkuste zaostřit pouze některý detail pokrmu a ostatní nechte rozmazané. Takový snímek ukáže důležitost jednotlivých ingrediencí.

8. Pára nad pokrmem

Opravdu není snadné vyfotit jídlo tak, aby dobře vypadalo a ještě se nad ním vznášela pára, která doplní atmosféru dobroty právě vyndané z trouby… No, i když food stylisté na to mají několik triků…. Jedna z oblíbených strategií je vata namočená do vody a následně připravována v mikrovlnce, dokud se z ní nezačne kouřit. Vatu poté schovají kamsi mezi jídlo a může se podávat!

 

 


Autorem článku je Filip Obr na Google +  který je profesionální fotograf, contributor fotobanky Shutterstock.

Autor článku

Filip Obr

Autor článku je Filip Obr contributor New Yorské fotobanky Shutterstock. Jeho webové stránky jsou interiérový fotograf

 

Mohlo by vás zajímat

Jak fotit pavučiny

Jak fotit pavučiny

Jedna z věcí, která poskytuje fotografům neobyčejnou příležitost, ale také spoustu potíží, je pavoučí síť. Prozrazuje nám něco o životě stejně neobyčejných tvorů. Pružnost a krása sítí, na kterých záleží jejich přežití, mě nepřestane jako fotografický objekt přitahovat. 1. Bezvětří Pavučiny jsou neuvěřitelně křehké a může je rozhýbat i samotný fotografův dech. To by způsobilo […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 07.07.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Jak fotit V přírodě
9 tipů, které začátečníkům usnadní porozumět hloubce ostrosti

9 tipů, které začátečníkům usnadní porozumět hloubce ostrosti

Pravděpodobně jste již zaslechli pojem hloubka ostrosti, ovšem je-li fotograf začátečníkem, pravděpodobně s ní ještě nebude schopen plně hospodařit. Ovšem není výjimkou, že i mnoho profesionálních nebo zkušených fotografů má s hloubkou ostrosti – Depth of Field (DoF) a jejím stoprocentním využitím problém. Základní definicí hloubky ostrosti jest: Rozdíl vzdáleností mezi nejvzdálenějším a nejbližším obj

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 07.12.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Jak fotit Základy
Pantheon (Rome)

Každý snímek má svého kupce aneb nejdražší fotografie světa

Když jsem před několika lety zaznamenala změnu v žebříčku nejdražších fotografií světa, upřímně jsem se radovala. Až do roku 2014 totiž na 1. místě figurovala fotografie Rhein II od Andrease Gurskyho. Nahradil ji mému srdci bližší Phantom, který ukazuje hru světla uvnitř arizonského kaňonu Antelope, autora Petera Lika. Ačkoliv mezi odbornou společností panují dohady, zdali byla platba za […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 14.04.2016
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Zajímavosti
Pevné vs zoomovací objektivy

Pevné sklo versus „zoomovací“ objektiv

V posledních letech jsou zoomovací objektivy plně využívány jak amatérskými, tak profesionálními fotografy, a to zejména pro jejich univerzalitu. Díky kvalitě nejposlednějších snímačů s nimi dosáhnete úžasné kvality, a to i při extrémně vysokých hodnotách ISO, a proto – není divu – dává víc a víc lidí přednost právě objektivům, které umí přibližovat. Zoom objektivy […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 13.07.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Základy