Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy
jak fotit jídlo

Jak fotit jídlo

Rubrika článkuDoma Jak fotit 07.07.2013

Nebojte se vzít do ruky fotoaparát a ukázat celému světu, jak jste skvělá kuchařka nebo kuchař! Profesionální fotografové spolupracují při focení jídla s takzvanými food stylisty, kteří dokáží aranžovat jídlo tak, že se vám budou sbíhat sliny na jazyku. Tím to ale končí. Jídlo, které ve skutečnosti vídáte na těch vyleštených fotkách není to, co byste rádi ochutnali. Dorty  mají mezi vrstvami vložený kartón, těstoviny jsou podložené drátěnkou, maso je potřené kukuřičným sirupem a navíc je vše propíchané párátky, aby jídlo drželo tvar.

Nedělejte si proto vrásky, že vaše fotky nevypadají stejně jako ty z časopisů. Vy jste vy výhodě – můžete po vyfocení vše sníst!

 

Jak fotit jídlo

 

 

1. Světlo

Jídlu sluší bílé, denní světlo. Vyvarujte se focení pří žlutém světle žárovek (pokud se do toho pustíte, nastavte vyvážení bílé na žárovkové světlo). V případě, že dáte na mé rady a budete fotit při denním světle, položte talíř co nejblíže k oknu a připravte scénu. Pokud jste ještě nestihli umýt okna, jste ve výhodě. Zaprášené okno dává měkččí světlo než umyté a fotografie bude vypadat lépe. Aby nebyla polovina jídla v naprosté tmě, odražte denní světlo malým zrcátkem zpět na talíř. Pokud bude světlo od zrcátka příliš tvrdé, zkuste zmačkaný alobal a nebo čtvrtku bílého papíru.

jak fotit jídlo

 

2. Rekvizity

Až budete spokojeni s tím, jak vypadá jídlo na talíři, věnujte pozornost jeho okolí. Čím jednodušší kompozice, tím lépe. Zkuste k talíři přiložit jednu nebo dvě rekvizity – příbor, ubrousek, skleničku s vínem nebo mističku s kořením, které je pro daný pokrm charakteristické. Tyto rekvizity můžete zároveň použít jako popředí nebo pozadí fotky mimo hloubku ostrosti (budou rozostřené).

 

jak fotit jídlo

 

3. Neotálejte

Pospěšte si. Tepelně upravené jídlo rychle mění svůj vzhled. Je tedy dobré vědět, jak by měla fotka vypadat ještě před tím, než jej dostanete před objektiv. Pokud se chcete přiblížit postupům profíků, postavte foťák na stativ, připravte si celou scénu s rekvizitou na talíři a hned poté, co bude pokrm připravený, pouze vyměňte talíře. Pak stačí jen zaostřit a zmáčknout spoušť!

jak fotit jídlo

 

4. Nezapomínejte na kompozici záběru

Snímek musíte pečlivě „zakomponovat“. Nejenom, že byste měli použít pravidlo třetin, pamatujte také na barevnou kompozici a pokuste se dobře sladit barvy. Nejlepší způsob, jak se to naučit, je koupit kvalitní kuchařku a dívat se, jak jsou pokrmy nafocené!

jak fotit jídlo

 

5. Naolejované jídlo vede lépe světlo!

Mám pro vás malý trik od food stylistů. Do malé misky nalejte trochu olivového oleje a těsné před focením jídlo potřete malým štětečkem namočeným v oleji. Dostane lesk, který vídáte v časopisech. Ovšem musíte být rychlí. Olej se rychle vsákne ebo steče do hlubin pokrmu.

jak fotit jídlo

 

 

6. Foťte z úhlu, který se naskytne konzumentovi

Toto je opravdu důležitá rada! Jídlo byste měli fotit vždy ze stejného pohledu, který se vám naskytne, když usednete ke stolu. U takového snímku se dokáže divák mnohem lépe vžít do situace, že je jídlo určené pro něj.

7. Zaměřte se na detaily

Pokud to váš fotoaparát umí, zkuste zaostřit pouze některý detail pokrmu a ostatní nechte rozmazané. Takový snímek ukáže důležitost jednotlivých ingrediencí.

jak fotit jídlo

 

8. Pára nad pokrmem

Opravdu není snadné vyfotit jídlo tak, aby dobře vypadalo a ještě se nad ním vznášela pára, která doplní atmosféru dobroty právě vyndané z trouby… No, i když food stylisté na to mají několik triků…. Jedna z oblíbených strategií je vata namočená do vody a následně připravována v mikrovlnce, dokud se z ní nezačne kouřit. Vatu poté schovají kamsi mezi jídlo a může se podávat!

jak fotit jídlo

 


Autorem článku je Filip Obr na Google +  který je profesionální fotograf, contributor fotobanky Shutterstock.

Autor článku

Filip Obr

Autor článku je Filip Obr contributor New Yorské fotobanky Shutterstock a fotograf společnosti Google. Jeho webové stránky jsou obr-fotograf.cz

 

Mohlo by vás zajímat

5 foto-zlozvyků, kterých se musíte zbavit!

Představte si, že se jednoho dne vzbudíte zabalení v samých špatných foto-návycích a chování. Proto bychom se jim měli vyhýbat, a to s co největším předstihem. V následujícím článku si počtete o 5 návycích, které si s časem fotografové osvojují. Doufám, že se vás budou týkat co nejméně, a pokud v nich přeci jen rozpoznáte své […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 26.01.2015
Komentáře k článku 2 Komentářů Rubrika článku Jak fotit Základy
Záblesková světla

Několik tipů na co si dát pozor při zařizování vašeho 1. ateliéru

Mám prostor o velikosti cca 4×6 m a chci si koupit nějaká záblesková světla, poraďte mi, jáká jsou pro mne nejlepší ?   Na tuto otázku, tak jak je položena, se v podstatě odpovědět nedá. Např. v ateliéru o rozměrech 2×3 až 12×30 m můžeme úspěšně fotografovat se záblesky o stejném výkonu, v některém případě se […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 11.03.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Experimenty Jak fotit
Jak fotit na výstavě

Jak fotit na výstavě

Jsem věčným návštěvníkem českých i zahraničních výstavních síní. Hned potom, co si koupím lístkem, neobratně se zeptám postarší hlídačky, zdali se tu dá fotit. A na tom závisí i můj dojem ze samotné výstavy, jelikož se cítím mnohem líp, když se na dílo podívat kromě svého vlastního oka i před hledáček fotoaparátu. Ale nejde zde […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 05.05.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Jak fotit Ve městě

Proč jsou některé objektivy tak drahé?

Jednou za čas dostanu otázku, proč jsou některé objektivy o tolik dražší než jiné. Zajímavé je, že právě tahle otázka pochází od amatérských i od profesionálních fotografů – liší se pouze kontextem. Začátečníci chtějí vědět, proč jsou profesionální objektivy dražší než ty spotřebitelské, zatímco profesionální fotografové se zaměřuje spíš na to, co dělá speciální/exotické objektivy […

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 01.06.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Základy