Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy
Jak fotit jídlo

Jak fotit jídlo

Rubrika článkuDoma Jak fotit 07.07.2013

Nebojte se vzít do ruky fotoaparát a ukázat celému světu, jak jste skvělá kuchařka nebo kuchař! Profesionální fotografové spolupracují při focení jídla s takzvanými food stylisty, kteří dokáží aranžovat jídlo tak, že se vám budou sbíhat sliny na jazyku. Tím to ale končí. Jídlo, které ve skutečnosti vídáte na těch vyleštěných fotkách není to, co byste rádi ochutnali. Dorty  mají mezi vrstvami vložený kartón, těstoviny jsou podložené drátěnkou, maso je potřené kukuřičným sirupem a navíc je vše propíchané párátky, aby jídlo drželo tvar.

Nedělejte si proto vrásky, že vaše fotky nevypadají stejně jako ty z časopisů. Vy jste vy výhodě – můžete po vyfocení vše sníst!

 

Jak fotit jídlo

1. Světlo

Jídlu sluší bílé, denní světlo. Vyvarujte se focení pří žlutém světle žárovek (pokud se do toho pustíte, nastavte vyvážení bílé na žárovkové světlo). V případě, že dáte na mé rady a budete fotit při denním světle, položte talíř co nejblíže k oknu a připravte scénu. Pokud jste ještě nestihli umýt okna, jste ve výhodě. Zaprášené okno dává měkččí světlo než umyté a fotografie bude vypadat lépe. Aby nebyla polovina jídla v naprosté tmě, odražte denní světlo malým zrcátkem zpět na talíř. Pokud bude světlo od zrcátka příliš tvrdé, zkuste zmačkaný alobal a nebo čtvrtku bílého papíru.

 

2. Rekvizity

Až budete spokojeni s tím, jak vypadá jídlo na talíři, věnujte pozornost jeho okolí. Čím jednodušší kompozice, tím lépe. Zkuste k talíři přiložit jednu nebo dvě rekvizity – příbor, ubrousek, skleničku s vínem nebo mističku s kořením, které je pro daný pokrm charakteristické. Tyto rekvizity můžete zároveň použít jako popředí nebo pozadí fotky mimo hloubku ostrosti (budou rozostřené).

Jak fotit jídlo

3. Neotálejte

Pospěšte si. Tepelně upravené jídlo rychle mění svůj vzhled. Je tedy dobré vědět, jak by měla fotka vypadat ještě před tím, než jej dostanete před objektiv. Pokud se chcete přiblížit postupům profíků, postavte foťák na stativ, připravte si celou scénu s rekvizitou na talíři a hned poté, co bude pokrm připravený, pouze vyměňte talíře. Pak stačí jen zaostřit a zmáčknout spoušť.

 

4. Nezapomínejte na kompozici záběru

Snímek musíte pečlivě „zakomponovat“. Nejenom, že byste měli použít pravidlo třetin, pamatujte také na barevnou kompozici a pokuste se dobře sladit barvy. Nejlepší způsob, jak se to naučit, je koupit kvalitní kuchařku a dívat se, jak jsou pokrmy nafocené!

 

5. Naolejované jídlo vede lépe světlo!

Mám pro vás malý trik od food stylistů. Do malé misky nalejte trochu olivového oleje a těsné před focením jídlo potřete malým štětečkem namočeným v oleji. Dostane lesk, který vídáte v časopisech. Ovšem musíte být rychlí. Olej se rychle vsákne ebo steče do hlubin pokrmu

Jak fotit jídlo

6. Foťte z úhlu, který se naskytne konzumentovi

Toto je opravdu důležitá rada! Jídlo byste měli fotit vždy ze stejného pohledu, který se vám naskytne, když usednete ke stolu. U takového snímku se dokáže divák mnohem lépe vžít do situace, že je jídlo určené pro něj.

7. Zaměřte se na detaily

Pokud to váš fotoaparát umí, zkuste zaostřit pouze některý detail pokrmu a ostatní nechte rozmazané. Takový snímek ukáže důležitost jednotlivých ingrediencí.

8. Pára nad pokrmem

Opravdu není snadné vyfotit jídlo tak, aby dobře vypadalo a ještě se nad ním vznášela pára, která doplní atmosféru dobroty právě vyndané z trouby… No, i když food stylisté na to mají několik triků…. Jedna z oblíbených strategií je vata namočená do vody a následně připravována v mikrovlnce, dokud se z ní nezačne kouřit. Vatu poté schovají kamsi mezi jídlo a může se podávat!

 

 


Autorem článku je Filip Obr na Google +  který je profesionální fotograf, contributor fotobanky Shutterstock.

Autor článku

Filip Obr

Autor článku je Filip Obr contributor New Yorské fotobanky Shutterstock. Jeho webové stránky jsou interiérový fotograf

 

Mohlo by vás zajímat

Vysoko rychlostní fotografiie

Vysokorychlostní fotografie – proklatě rychlá jízda

Pokud chcete zmrazit pohyb, musíte použít rychlé nastavení závěrky. To je jasné… Pokud to vyženeme do extrému, použijeme závěrku 1/8000. To je jedna osmitisícina sekundy. Potom dokážeme zmrazit nejenom stříkající vodu ale i trhající se balónek, který jsme právě propíchli. Působivé. Problém ovšem je, že když použijete rychlý čas závěrky, na snímač se nedostane moc […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 05.01.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Experimenty Zajímavosti
Jaroslav Zákravský

Jaroslav Zákravský: Krajinář se nesmí bát zvednout zadek, naložit na záda batoh, zmrznout, zmoknout a trpět.

S postupujícím létem nám pomalu začínají otevírat náruč mlžné opary nad jezery, husté mlhy v horských lesích a listy postupně získávají stále zlatější barvu. Nedá se nic dělat, ale léto odchází každý rok rychleji, a proto se musíme začít soustředit na fotografický podzim. Ten patří v první řadě krajinářům. Jedním z nich je Jaroslav Zákravský, […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 06.09.2016
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Rozhovory

Jak si koupit DSLR?

Toto je podrobný návod jak si vybrat a koupit DSLR fotoaparát. Někteří z mých přátel se mě téměř pravidelně ptají na fotovybavení. Otázek je celá plejáda od „Co bych si měl koupit, abych fotil dokonalé fotky?“ přes „Cannon nebo Nikon?“ až po „Jaký nejlepší a nejlevnější foťák abych si měl koupit?“ S radostí jsem odpovídala, […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 25.05.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Základy
Jak správně rozřezat fotku aneb pravidlo třetin

Jak správně rozřezat fotku aneb pravidlo třetin

Pravidlo třetin je snad nejoblíbenější (a když ne, tak jistě nejznámější) způsob jak poskládat snímek, a také jedno z mnoha kompozičních pravidel. Ne každý je s ním však obeznámen. Nevadí, je to konec konců důvod, proč jste tady! Co je Pravidlo třetin? Pravidlo třetin byste měli vnímat jako výchozí volbu při skládání kompozice. Mezi fotografy je nejpopulárnější. […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 16.11.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Základy