S jakým objektivem fotit jídlo? (Nikon)

Rubrika článkuZáklady 07.10.2015

Dnešní článek se bude týkat objektivů od Nikonu, které výborně poslouží při fotografování jídla. Já si na takové fotografování beru vždy skla s pevnou ohniskovou vzdáleností. S pomocí těchto rychlých objektivů jsem schopná dostat se do těsné blízkosti k pokrmům, což mi dává řadu výhod:

 

1. Pomoc při vizualizaci kompozice (zatím bez vybavení) – čili přesně vím, co a jak budu fotoaparátem později snímat.

 

2. Donutí mě pohybovat se, abych se k samotným pokrmům dostala blíž nebo dál, a abych vyzkoušela různé úhly.

 

3. Rychlost clony, která účinně izoluje předměty od pozadí. S malou hloubkou ostrosti se můžete zaměřit na nejvýraznější části jídla a ostatní přesunout do pozadí.

 

4. Pevná skla narozdíl od zoomovacích objektivů, propouští na snímač hodně světla, takže můžu fotit v přirozeném světle i při nízkém osvětlení, aniž bych musela používat blesk.

 

15638539077_b74e5cbbfc_z

Pokud chcete vědět více o strovnání pevných skel s těmi zoomovacími, můžete si přečíst jeden z mých starších článků: Zoomovací vs Pevná skla.

Samozřejmě to neznamená, že máte zakázáno fotografovat jídlo se zoomovacími objektivy – i samotné poslední doporučení v tomto článku odkazuje na objektiv Nikon 70-200mm f/2.8G VR II. Já pouze preferuji pevné objektivy kvůli jejich schopnosti izolace předmětu i na kratší vzdálenosti. Ačkoliv s objektivy jako je Sigma 18-35mm f/1.8 možná budu muset svůj názor přehodnotit. Když už jsme u toho, Sigma ohlásila již i cenu tohoto očekávaného objektivu – seženete ho za méně než 20 000 CZK.

15638874740_b2aa3260f4_z

1) Nikon 50mm f/1.4G

Musím říct, že jsem velkým fanouškem Nikonu 50mm f/1.4G – zdaleka mým nejoblíbenějším objektivem od Nikonu. Ačkoliv se říká, že 50mm f/1.8G je opticky kvalitnější, na f/1.4G je něco magického, co nejsem schopna dopodrobna popsat. Měla jsem stejné city pro starší model Nikon 50mm f/1.4D.

Nikon 50mm f/1.4G není nijak mimořádně ostrý, když fotíte „na plnou díru“ (s nejnižším clonovým číslem), proto není od věci clonové číslo o něco zvýšit a dostat z něj tak to nejlepší. Ale i tak je fotografování na f/1.4 zážitkem a vy si ho zamilujete i před optické nedostatky.

15800076226_f6d5216b28_z

2) Nikon 50mm f/1.8G

Impozantní objektiv, zejména na jeho cenu (seženete ho za méně než 5 000 CZK). Hodí se na fotografování lidí i svateb a musím uznat, že jsem jím byla příjemně překvapena. Autofokus je rychlý a přesný, což je něco, co nemůžu vždy říci o svém oblíbeném objektivu Nikon 50mm f/1.4G!

Kdybych byl začátečník, rozhodně bych si pořídil spíše 50mm f/1.8G namísto dvakrát tak těžkého 50mm f/1.4G. Dostanete velký třesk za pár babek.

479695946_d6d5a30cd0_b

3) Nikon 35mm f/1.8G

Další na mém seznamu je Nikon 35mm f/1.8, což je také skvělý objektiv k fotografování jídla. Obzvlášť, když budete potřebovat širší úhel pohledu. Jedná se o DX objektiv, nicméně je skvěle použitelný i na FX (full-frame) fotoaparátech.

Pokud fotíte na zrcadlovku DX, doporučila bych vám místo koupě 50mm právě tento 35mm, jelikož vám dá obdobné zorné pole.

13983089608_19ab5ee54a_b

4) Nikon 105mm f/2.8G Macro

Co se mi líbí na Nikonu 105mm f/2.8 je fakt, že zachytí mnoho detailů v rámci malé hloubky ostrosti. A když si chcete prohlédnou i ty nejšílenější detaily pěkně zblízka, se 105mm je máte na dosah. Nemusíte objektiv strkat do jídla, abyste dosáhli perfektního záběru.

Nikon 105mm f/2.8G není tak univerzální a lehký jako 35mm nebo 50mm, ale stále nám nabízí úžasné výsledky. Jen měste na paměti, že pokud máte fotografovat „velké“ jídlo, budete kolem sebe potřebovat nějaký prostor.

Jak fotit textury

 5) Nikon 60mm f/2.8G

Nikon 60mm f/2.8G je další fenomenální makro objektiv. Popravdě většina z mých přátel fotí jídlo pouze s tímto objektivem, protože jim dává tu správnou ohniskovou vzdálenost a všestrannost. Moje jediná výtka je jeho clona (f/2.8), která samozřejmě není tak dobrá jako f/1.4 nebo f/1.8.

Komentáře

Autor článku

Karolína Herzogová

Autorkou článku je Karolína Herzogová, fotografka, která svůj čas zodpovědně dělí mezi fotografování zvířat v divoké přírodě České republiky a osvětu začínajících fotografů prostřednictvím článků na Tipech jak fotit.

 

Mohlo by vás zajímat

Jak fotit pavučiny

Jak fotit pavučiny

Jedna z věcí, která poskytuje fotografům neobyčejnou příležitost, ale také spoustu potíží, je pavoučí síť. Prozrazuje nám něco o životě stejně neobyčejných tvorů. Pružnost a krása sítí, na kterých záleží jejich přežití, mě nepřestane jako fotografický objekt přitahovat. 1. Bezvětří Pavučiny jsou neuvěřitelně křehké a může je rozhýbat i samotný fotografův dech. To by způsobilo […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 07.07.2014
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit V přírodě

Kompozice fotografů přírody

Zeptá-li se vás někdo jako fotografa, jak kompozice ovlivňuje výslednou fotografii, víte co odpovědět? Pokud by vaše odpověď zněla „nejsem si stoprocentně jistý“ nebo „nevím jak bych ti to vysvětlil,“ jste na správném místě. Kromě umění expozice je kompozice další z těch těžších částí fotografování, a proto doufám, že vám některá z jejích tajemství odkryje tento článek. […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 23.03.2015
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku V přírodě

Sedm dní v novinkách z fotografie

První spekulace o Nikonu D4s Společnost Nikon už před časem oznámila vývoj nejnovější vlajkové lodi z řad svých digitálních zrcadlovek, Nikon D4s. Začátkem ledna byl přístroj k vidění na veletrhu CES v Las Vegas, ovšem pouze v uzavřené vitríně a zástupci Nikonu doposud neposkytli žádné informace o vlastnostech a funkcích fotoaparátu. Z dostupných obrázků a informací je zatím jisté, že […]

Autor článku Ondřej Panáček Datum článku 05.02.2014
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Technické novinky

TOP 10 odborných knih o fotografování

Na knižním trhu existují stovky, ba tisíce populárně-naučných publikací pojednávající o fotografiích, následných úpravách v post-procesu i o významných osobnostech světové i tuzemské fotografie. Právě kvůli množství knih, které jdou každý den do tisknu, není snadné zorientovat se mezi těmi vynikajícími, průměrnými a špatnými. I já jsem, jako knihomol a sysel, hledala v začátcích knihy, po […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 31.05.2016
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Zajímavosti