Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy
Jak fotit jídlo

Jak fotit jídlo

Rubrika článkuDoma Jak fotit 07.07.2013

Fotografování jídla je o mnoho víc, než jen vytvořit fotku toho, co jste uvařili. Ve skutečnosti je toto odvětví fotografie mnohem kreativnější. Nebojím se říc, že jde o celé umělecké odvětví. Když začnete sledovat práce různých fotografů jídla, časem možná dojdete k zjištění, že jídlo je vlastně jen postředkem, jak dosáhnout silné fotografické kompozice plné hry světel a stínů, barev a emocí. Tento článek jsem napsal pro všechny, kteří by se chtěli ponořit do této fascinující disciplíny. Zároveň jsem ale vytvořil kurz fotografování jídla s šéfkuchařem hotelu Hilton Franco Luisem, na který se můžete také podívat. Postupy, jak vytvořit fotografie jídla, které naleznete v tomto článků naleznete práve v tomto kurzu. 

Emoce na prvním místě

Ano, osobně si myslím, že fotografie jídla je především o emocích, které u diváka vzbudíme. Když si toto uvědomíme, je už jenom na nás, jaké prostředky k tomu zvolíme. Chceme vyvolat emoci poctivého jídla od naší babičky? Pak budeme pracovat s rekvizitami ze staré chalupy. Chceme vytvořit dojem čerstvého pokrmu z ryb? Můžeme použít rekvizity ze středomořského životního stylu. Obecně rekvizity při focení jídla a nádobí, které použijete při fotografování jsou velice důležité. 

 

Lepidlo namísto mléka a brambory namísto zmrzliny? 

Když si povídám s lidmi o své práci fotografa jídla, někdy dostanu otázku, jak to je doporavdy s jídlem, které se fotí? Je to jenom náhažka, která vypadá jako jídlo nebo je to skutečné jídlo, které si tým po skončení práce rozdělí a dobře se nají? Obě odpovědi jsou správné a ještě jedna je tu navíc. Vždy záleží, pro jaký účel a pro koho se jídlo fotí.

kurz fotografování jídla

Variana 1) Reklamní fotografie

V případě, že pracujete jako reklamní fotograf a chcete vytvořit fotku chutného jídla na obal, budete nejspíše pracovat se surovinami, které vypadají jako jídlo, které chcete fotit ale ve skutečnosti je to něco jiného. Nejlepším příkladem může být zmrzlina. Nevýhoda zmrzliny je, že velice rychle ztrácí tvar díky tání. Při profesionální fotografování v ateliéru ale spolupracuje tým několika lidí navíc pod dohledem product managera a zástupce reklamní agentury. Víc hlav víc ví a to znamená, že než se dopracujete k výsledku se kterým jsou všichni spokojeni, může to trvat několik hodin. Často se stane, že klientovi se například nelíbí tvar maliny nebo lístečku, který je jako dekorace, fotografovi se nelíbí směr světla a tak dlouho se všechno mění, že zmrzlina mezi tím roztaje a už nebude mít stejný tvar, který se líbil všem na začátku. Takže ano. V tomto případě se používají náhražky jídla, které vypadají stejně ale déle drží tvar. Stejně tak se při focení nápojů používá umělý led a namísto pravého orosení speciální spreje. Opět to není z důvodu, že bychom chtěli klamat zákazníka ale protože vše dlouho trvá, než se ve větším týmu připraví. 

 

Variana 2) Fotografie pro restaurace

Fotograf, který pracuje pro restaurace a nebo si sám fotí své jídlo pracuje samozřejmě s pravým jídlem. Zde není jediný důvodů používat náhražky. Zásadní ale je, aby měl celou scénu a světla připravené ještě před tím, než jídlo přistane před fotoaparátem. Je pravda, že i modelka po celodenním focení už nevypadá tak “čerstvě” jako ráno, u jídla je tento proces ale poněkud zrychlený. Špagety, polévky, maso. To vše ztrácí lesk a štavnatost během několika minut před fotoaparátem. Takže fotograf  “reálného” jídla musí být pohotový a zkušený v nastavování světel a fotoaparátu. Toto je vhodné se učit na pokrmech, které s námi mají větší trpělivost (jako třeba bábovka. 

Kurz fotografování jídla

Varianta 3) Rendery

3D modely pronikly i do reklamní fotografie a vypadá to, že budoucnost bude patřit právě jim. Stejně tak jako veškeré “fotografie” útulných domovů, které prezentuje Ikea jsou počítačové simulace, tak i někteří fotografové kombinují reálné fotografie s 3D modely a nebo se celá reklamní “fotografie” vytvoří v počítači. Pro klienta to má nesporné výhody. Zelenina, která má krásný pravidelný tvar se nevyskytuje na pultech zelinářů tak často jako na obalech polotovarů. Je tedy někdy jednodušší použít fotorealistický model, než hledat například brokolici, která má skvělý tvar, barvu i strukturu. Navíc během delší práce ve studiu stejně uvadne. 

 

Jak tedy fotit jídlo? 

Nebojte se vzít do ruky fotoaparát a ukázat celému světu, jak jste skvělá kuchařka nebo kuchař! Profesionální fotografové spolupracují při focení jídla s takzvanými food stylisty, kteří dokáží aranžovat jídlo tak, že se vám budou sbíhat sliny na jazyku. Tím to ale končí. Jídlo, které ve skutečnosti vídáte na těch vyleštěných fotkách není to, co byste rádi ochutnali. Dorty  mají mezi vrstvami vložený kartón, těstoviny jsou podložené drátěnkou, maso je potřené kukuřičným sirupem a navíc je vše propíchané párátky, aby jídlo drželo tvar.

Nedělejte si proto vrásky, že vaše fotky nevypadají stejně jako ty z časopisů. Vy jste vy výhodě – můžete po vyfocení vše sníst!

 

Jak fotit jídlo

1. Světlo

Jídlu sluší bílé, denní světlo. Vyvarujte se focení pří žlutém světle žárovek (pokud se do toho pustíte, nastavte vyvážení bílé na žárovkové světlo). V případě, že dáte na mé rady a budete fotit při denním světle, položte talíř co nejblíže k oknu a připravte scénu. Pokud jste ještě nestihli umýt okna, jste ve výhodě. Zaprášené okno dává měkččí světlo než umyté a fotografie bude vypadat lépe. Aby nebyla polovina jídla v naprosté tmě, odražte denní světlo malým zrcátkem zpět na talíř. Pokud bude světlo od zrcátka příliš tvrdé, zkuste zmačkaný alobal a nebo čtvrtku bílého papíru.

 

2. Rekvizity

Až budete spokojeni s tím, jak vypadá jídlo na talíři, věnujte pozornost jeho okolí. Čím jednodušší kompozice, tím lépe. Zkuste k talíři přiložit jednu nebo dvě rekvizity – příbor, ubrousek, skleničku s vínem nebo mističku s kořením, které je pro daný pokrm charakteristické. Tyto rekvizity můžete zároveň použít jako popředí nebo pozadí fotky mimo hloubku ostrosti (budou rozostřené).Jak fotit jídlo

3. Neotálejte

Pospěšte si. Tepelně upravené jídlo rychle mění svůj vzhled. Je tedy dobré vědět, jak by měla fotka vypadat ještě před tím, než jej dostanete před objektiv. Pokud se chcete přiblížit postupům profíků, postavte foťák na stativ, připravte si celou scénu s rekvizitou na talíři a hned poté, co bude pokrm připravený, pouze vyměňte talíře. Pak stačí jen zaostřit a zmáčknout spoušť.

 

4. Nezapomínejte na kompozici záběru

Snímek musíte pečlivě “zakomponovat”. Nejenom, že byste měli použít pravidlo třetin, pamatujte také na barevnou kompozici a pokuste se dobře sladit barvy. Nejlepší způsob, jak se to naučit, je koupit kvalitní kuchařku a dívat se, jak jsou pokrmy nafocené!

 

5. Naolejované jídlo vede lépe světlo!

Mám pro vás malý trik od food stylistů. Do malé misky nalejte trochu olivového oleje a těsné před focením jídlo potřete malým štětečkem namočeným v oleji. Dostane lesk, který vídáte v časopisech. Ovšem musíte být rychlí. Olej se rychle vsákne ebo steče do hlubin pokrmu.Jak fotit jídlo

6. Foťte z úhlu, který se naskytne konzumentovi

Toto je opravdu důležitá rada! Jídlo byste měli fotit vždy ze stejného pohledu, který se vám naskytne, když usednete ke stolu. U takového snímku se dokáže divák mnohem lépe vžít do situace, že je jídlo určené pro něj.

7. Zaměřte se na detaily

Pokud to váš fotoaparát umí, zkuste zaostřit pouze některý detail pokrmu a ostatní nechte rozmazané. Takový snímek ukáže důležitost jednotlivých ingrediencí.

8. Pára nad pokrmem

Opravdu není snadné vyfotit jídlo tak, aby dobře vypadalo a ještě se nad ním vznášela pára, která doplní atmosféru dobroty právě vyndané z trouby… No, i když food stylisté na to mají několik triků…. Jedna z oblíbených strategií je vata namočená do vody a následně připravována v mikrovlnce, dokud se z ní nezačne kouřit. Vatu poté schovají kamsi mezi jídlo a může se podávat!

 

Zde se můžete prodívat na Kurz fotografování jídla, který jsem připravil s šéfkuchařem hotelu Hilton Franco Luisem. 

 

Autor článku

Filip Obr

Autor článku je Filip Obr contributor New Yorské fotobanky Shutterstock. Jeho webové stránky jsou interiérový fotograf

 

Mohlo by vás zajímat

light painting

Kurz Tajemná světla

Protože přichází čas dlouhých zimních večerů, přemýšleli jsme, jak bychom vám zpestřili fotografický repertoár. Pro ty, kteří nechtějí trávit večery doma jsme tedy vytvořili videokurz Tajemná světla, na kterém je kompletní know-how fotografického oboru, který se stává velmi populární (dokonce má vlastní fotografickou alianci).    V deseti kapitolách učím postupně snad všechny známé techniky malování

Autor článku Filip Obr Datum článku 05.11.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Jak fotit V přírodě Ve městě
11357127_10153464841932009_6026660107356855127_o

Festival Fotoškoda

Fotoškoda je za námi a všichni jsme nadšení, plní vjemů, vzpomínek na fototechniku, kterou jsme si osahaly, ale nezbývají nám na ní finance, vynikajících přednášek, chutných bugrů, oblečení plné liščích chloupků a dalších specialit, které nám letošní ročník nabídl. Musím se přiznat, že jsem nebyla před palácem Langhans nastoupena každý den po celou dobu festivalu, […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 12.06.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Fotoreportáže
NotACamera

Tajemství dřevěného fotoaparátu

NotACamera, to je název pro tento designový doplněk pro fotografy. Chěli byste ho na krk? Pak čtěte dál, budete překvapeni! Ačkoli tento přívěšek vypadá jako obyčejný kus dřeva, skrývá se v něm spousta elektroniky. Jedná se totiž o plnohodnotný fotoaparát, který fotí lépe než leckerý starší mobil. Posuďte sami.  Fotografie v rozlišení 1280×960 px, video natáčí […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 12.05.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Zajímavosti
10 filmů, které by měl vidět každý fotograf

15 filmů, které by měl vidět každý fotograf

Česká, ale především zahraniční kinematografie oplývá mnohými snímky, jejichž ústředním tématem je fotografování. To jde ostatně ruku v ruce s filmem, který miluji skoro stejně jako fotografii. Přidá-li se k tomu moje záliba ve vytváření seznamů, které mi výběr filmů usnadňují, je tento článek jen logickým vyústěním v podstatě celé mojí posavadní kariéry. Snad i […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 31.05.2016
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Zajímavosti