bokeh

Efekt bokeh

Rubrika článkuExperimenty Inspirace na víkend Jak fotit Tipy & Návody Základy 15.03.2020

Co je to bokeh?

Bokeh pochází z Japonského slova boke (ボケ), které v překladu znamená „rozostření“. Bokeh je efekt rozostřeného pozadí, které získáte při fotografování s malým clonovým číslem a na to potřebujete správný objektiv. bokeh

 S jakou clonou fotit?

U této otázky záleží, jak moc chcete, aby pozadí bylo rozostřené. Obecně platí pravidlo, že na dobře vypadající bokeh potřebujete objektiv s clonou alespoň f/2.8. Ideální jsou dále objektivy s clonou f/2, f/1.8 nebo f/1.4. Často má u objektivů clona vliv na cenu a pokud jste začátečník, nezapomínejte, že nejlepší vybavení z vás nejlepšího fotografa neudělá. Bokeh se dá ovšem zvládnout i s vyšší clonou.bokeh

Tvary rozostřeného pozadí

Zní to zvláštně, ale je to tak. Tvar odraženého světla závisí na tvaru jednotlivých částí, které clonu otvírají nebo uzavírají. Mnoho starších objektivů má ve svých clonách 7 rovných lamel, které vytvoří tvary heptagonu (sedmiúhelníku). Avšak většina novějších objektivů v sobě má clonu, kterou uzavírá 9 zaoblených lamel a ty nám vytváří bokeh kruhového tvaru.bokeh

Ne všechno rozostřené pozadí je bokeh

Pamatujte, bokeh je vykreslováno objektivem a ne fotoaparátem. Každý objektiv zobrazuje bokeh jinak, kvůli rozdílným stavbám objektivů. Víceméně všechny objektivy jsou schopny zachytit rozmazané pozadí a v popředí ostře zobrazený hlavní subjekt, ale ne všechny jsou schopny vytvořit krásný bokeh. Proto si dejte pozor, zda vůbec vaše rozostřené pozadí vystihuje efekt bokeh.bokeh

V jaké vzdálenosti fotit?

Pro dosažení nejzřetelnějšího bokeh by váš objekt měl být od pozadí co nejdále. A pokud půjdete k objektu blíže, zvětšíte tím plochu na které se bude rozprostírat pozadí mimo hloubku ostrosti.

bokeh

Komentáře

Autor článku

Jakub Hrubý

Student střední školy (obor fotograf v reklamní praxi), který se snaží dělat co ho baví. Chodím také jako amatérský model na přehlídkách za naši školu.

 

Mohlo by vás zajímat

Patrik Staněk

Patrik Staněk: „Photoshop je temnou komorou z analogových dob.“

Patrik Staněk se již téměř 10 let věnuje fotografování zvířat. Stejně jako každý jiný začínal s tou nejlevější zrcadlovkou a postupně se zdokonaloval. K dnešnímu dni absolvoval již okolo 30 kurzů fotografování u nejrůznějších fotografů a institucí, přičemž nelze než potvrdit jeho slova, že se „od každého snažil pochytit to nejlepší“. Na jeho nádherné „zvířecí“ […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 25.09.2016
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Rozhovory
moře

Další tipy jak fotit podmořský svět

Užijte si dnešních 80 tipů, jak fotit pod vodou, pro začátečníky i pokročilé fotografy. Prozradíme vám, jak několik základních tipů, tak pár tipů pro fotografy s kompaktem, pokročilé podvodní tipy a mnoho dalšího!     Základní tipy Zde je pár “tradičních” základních podvodních tipů, které by měl každý znát.   Přibližte se k fotografovanému objektu […]

Autor článku Kristýna Snášelová Datum článku 29.12.2019
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit

S jakým objektivem fotit jídlo? (Nikon)

Dnešní článek se bude týkat objektivů od Nikonu, které výborně poslouží při fotografování jídla. Já si na takové fotografování beru vždy skla s pevnou ohniskovou vzdáleností. S pomocí těchto rychlých objektivů jsem schopná dostat se do těsné blízkosti k pokrmům, což mi dává řadu výhod:   1. Pomoc při vizualizaci kompozice (zatím bez vybavení) – čili […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 07.10.2015
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Základy
Vysoko rychlostní fotografiie

Vysokorychlostní fotografie – proklatě rychlá jízda

Pokud chcete zmrazit pohyb, musíte použít rychlé nastavení závěrky. To je jasné… Pokud to vyženeme do extrému, použijeme závěrku 1/8000. To je jedna osmitisícina sekundy. Potom dokážeme zmrazit nejenom stříkající vodu ale i trhající se balónek, který jsme právě propíchli. Působivé. Problém ovšem je, že když použijete rychlý čas závěrky, na snímač se nedostane moc […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 05.01.2015
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Experimenty Zajímavosti