{"id":612,"date":"2013-07-07T22:36:58","date_gmt":"2013-07-07T22:36:58","guid":{"rendered":"https:\/\/tipyjakfotit.cz\/?p=612"},"modified":"2023-02-12T22:22:58","modified_gmt":"2023-02-12T21:22:58","slug":"jak-fotit-jidlo","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/tipyjakfotit.cz\/jak-fotit-jidlo\/","title":{"rendered":"Jak fotit j\u00eddlo"},"content":{"rendered":"

Fotografov\u00e1n\u00ed j\u00eddla je o mnoho v\u00edc, ne\u017e jen vytvo\u0159it fotku toho, co jste uva\u0159ili. Ve skute\u010dnosti je toto odv\u011btv\u00ed fotografie mnohem kreativn\u011bj\u0161\u00ed. Neboj\u00edm se \u0159\u00edc, \u017ee jde o cel\u00e9 um\u011bleck\u00e9 odv\u011btv\u00ed. Kdy\u017e za\u010dnete sledovat pr\u00e1ce r\u016fzn\u00fdch fotograf\u016f j\u00eddla, \u010dasem mo\u017en\u00e1 dojdete k zji\u0161t\u011bn\u00ed, \u017ee j\u00eddlo je vlastn\u011b jen post\u0159edkem, jak dos\u00e1hnout siln\u00e9 fotografick\u00e9 kompozice pln\u00e9 hry sv\u011btel a st\u00edn\u016f, barev a emoc\u00ed. Tento \u010dl\u00e1nek jsem napsal pro v\u0161echny, kte\u0159\u00ed by se cht\u011bli pono\u0159it do t\u00e9to fascinuj\u00edc\u00ed discipl\u00edny. Z\u00e1rove\u0148 jsem ale vytvo\u0159il kurz fotografov\u00e1n\u00ed j\u00eddla<\/a> s \u0161\u00e9fkucha\u0159em hotelu Hilton Franco Luisem, na kter\u00fd se m\u016f\u017eete tak\u00e9 pod\u00edvat. Postupy, jak vytvo\u0159it fotografie j\u00eddla, kter\u00e9 naleznete v tomto \u010dl\u00e1nk\u016f naleznete pr\u00e1ve v tomto kurzu.<\/p>\n

Emoce na prvn\u00edm m\u00edst\u011b<\/h3>\n

Ano, osobn\u011b si mysl\u00edm, \u017ee fotografie j\u00eddla je p\u0159edev\u0161\u00edm o emoc\u00edch, kter\u00e9 u div\u00e1ka vzbud\u00edme. Kdy\u017e si toto uv\u011bdom\u00edme, je u\u017e jenom na n\u00e1s, jak\u00e9 prost\u0159edky k tomu zvol\u00edme. Chceme vyvolat emoci poctiv\u00e9ho j\u00eddla od na\u0161\u00ed babi\u010dky? Pak budeme pracovat s rekvizitami ze star\u00e9 chalupy. Chceme vytvo\u0159it dojem \u010derstv\u00e9ho pokrmu z ryb? M\u016f\u017eeme pou\u017e\u00edt rekvizity ze st\u0159edomo\u0159sk\u00e9ho \u017eivotn\u00edho stylu. Obecn\u011b rekvizity p\u0159i focen\u00ed j\u00eddla a n\u00e1dob\u00ed, kter\u00e9 pou\u017eijete p\u0159i fotografov\u00e1n\u00ed jsou velice d\u016fle\u017eit\u00e9.<\/p>\n

Lepidlo nam\u00edsto ml\u00e9ka a brambory nam\u00edsto zmrzliny?<\/h3>\n

Kdy\u017e si pov\u00edd\u00e1m s lidmi o sv\u00e9 pr\u00e1ci fotografa j\u00eddla, n\u011bkdy dostanu ot\u00e1zku, jak to je doporavdy s j\u00eddlem, kter\u00e9 se fot\u00ed? Je to jenom n\u00e1ha\u017eka, kter\u00e1 vypad\u00e1 jako j\u00eddlo nebo je to skute\u010dn\u00e9 j\u00eddlo, kter\u00e9 si t\u00fdm po skon\u010den\u00ed pr\u00e1ce rozd\u011bl\u00ed a dob\u0159e se naj\u00ed? Ob\u011b odpov\u011bdi jsou spr\u00e1vn\u00e9 a je\u0161t\u011b jedna je tu nav\u00edc. V\u017edy z\u00e1le\u017e\u00ed, pro jak\u00fd \u00fa\u010del a pro koho se j\u00eddlo fot\u00ed.<\/p>\n

\"kurz<\/a><\/p>\n

Variana 1) Reklamn\u00ed fotografie<\/h4>\n

V p\u0159\u00edpad\u011b, \u017ee pracujete jako reklamn\u00ed fotograf a chcete vytvo\u0159it fotku chutn\u00e9ho j\u00eddla na obal, budete nejsp\u00ed\u0161e pracovat se surovinami, kter\u00e9 vypadaj\u00ed jako j\u00eddlo, kter\u00e9 chcete fotit ale ve skute\u010dnosti je to n\u011bco jin\u00e9ho. Nejlep\u0161\u00edm p\u0159\u00edkladem m\u016f\u017ee b\u00fdt zmrzlina. Nev\u00fdhoda zmrzliny je, \u017ee velice rychle ztr\u00e1c\u00ed tvar d\u00edky t\u00e1n\u00ed. P\u0159i profesion\u00e1ln\u00ed fotografov\u00e1n\u00ed v ateli\u00e9ru ale spolupracuje t\u00fdm n\u011bkolika lid\u00ed nav\u00edc pod dohledem product managera a z\u00e1stupce reklamn\u00ed agentury. V\u00edc hlav v\u00edc v\u00ed a to znamen\u00e1, \u017ee ne\u017e se dopracujete k v\u00fdsledku se kter\u00fdm jsou v\u0161ichni spokojeni, m\u016f\u017ee to trvat n\u011bkolik hodin. \u010casto se stane, \u017ee klientovi se nap\u0159\u00edklad nel\u00edb\u00ed tvar maliny nebo l\u00edste\u010dku, kter\u00fd je jako dekorace, fotografovi se nel\u00edb\u00ed sm\u011br sv\u011btla a tak dlouho se v\u0161echno m\u011bn\u00ed, \u017ee zmrzlina mezi t\u00edm roztaje a u\u017e nebude m\u00edt stejn\u00fd tvar, kter\u00fd se l\u00edbil v\u0161em na za\u010d\u00e1tku. Tak\u017ee ano. V tomto p\u0159\u00edpad\u011b se pou\u017e\u00edvaj\u00ed n\u00e1hra\u017eky j\u00eddla, kter\u00e9 vypadaj\u00ed stejn\u011b ale d\u00e9le dr\u017e\u00ed tvar. Stejn\u011b tak se p\u0159i focen\u00ed n\u00e1poj\u016f pou\u017e\u00edv\u00e1 um\u011bl\u00fd led a nam\u00edsto prav\u00e9ho orosen\u00ed speci\u00e1ln\u00ed spreje. Op\u011bt to nen\u00ed z d\u016fvodu, \u017ee bychom cht\u011bli klamat z\u00e1kazn\u00edka ale proto\u017ee v\u0161e dlouho trv\u00e1, ne\u017e se ve v\u011bt\u0161\u00edm t\u00fdmu p\u0159iprav\u00ed.<\/p>\n

Variana 2)\u00a0Fotografie pro restaurace<\/h4>\n

Fotograf, kter\u00fd pracuje pro restaurace a nebo si s\u00e1m fot\u00ed sv\u00e9 j\u00eddlo pracuje samoz\u0159ejm\u011b s prav\u00fdm j\u00eddlem. Zde nen\u00ed jedin\u00fd d\u016fvod\u016f pou\u017e\u00edvat n\u00e1hra\u017eky. Z\u00e1sadn\u00ed ale je, aby m\u011bl celou sc\u00e9nu a sv\u011btla p\u0159ipraven\u00e9 je\u0161t\u011b p\u0159ed t\u00edm, ne\u017e j\u00eddlo p\u0159istane p\u0159ed fotoapar\u00e1tem. Je pravda, \u017ee i modelka po celodenn\u00edm focen\u00ed u\u017e nevypad\u00e1 tak „\u010derstv\u011b“ jako r\u00e1no, u j\u00eddla je tento proces ale pon\u011bkud zrychlen\u00fd. \u0160pagety, pol\u00e9vky, maso. To v\u0161e ztr\u00e1c\u00ed lesk a \u0161tavnatost b\u011bhem n\u011bkolika minut p\u0159ed fotoapar\u00e1tem. Tak\u017ee fotograf\u00a0 „re\u00e1ln\u00e9ho“ j\u00eddla mus\u00ed b\u00fdt pohotov\u00fd a zku\u0161en\u00fd v nastavov\u00e1n\u00ed sv\u011btel a fotoapar\u00e1tu. Toto je vhodn\u00e9 se u\u010dit na pokrmech, kter\u00e9 s n\u00e1mi maj\u00ed v\u011bt\u0161\u00ed trp\u011blivost (jako t\u0159eba b\u00e1bovka.<\/p>\n

\"Kurz<\/a><\/p>\n

Varianta 3) Rendery<\/h4>\n

3D modely pronikly i do reklamn\u00ed fotografie a vypad\u00e1 to, \u017ee budoucnost bude pat\u0159it pr\u00e1v\u011b jim. Stejn\u011b tak jako ve\u0161ker\u00e9 „fotografie“ \u00fatuln\u00fdch domov\u016f, kter\u00e9 prezentuje Ikea jsou po\u010d\u00edta\u010dov\u00e9 simulace, tak i n\u011bkte\u0159\u00ed fotografov\u00e9 kombinuj\u00ed re\u00e1ln\u00e9 fotografie s 3D modely a nebo se cel\u00e1 reklamn\u00ed „fotografie“ vytvo\u0159\u00ed v po\u010d\u00edta\u010di. Pro klienta to m\u00e1 nesporn\u00e9 v\u00fdhody. Zelenina, kter\u00e1 m\u00e1 kr\u00e1sn\u00fd pravideln\u00fd tvar se nevyskytuje na pultech zelin\u00e1\u0159\u016f tak \u010dasto jako na obalech polotovar\u016f. Je tedy n\u011bkdy jednodu\u0161\u0161\u00ed pou\u017e\u00edt fotorealistick\u00fd model, ne\u017e hledat nap\u0159\u00edklad brokolici, kter\u00e1 m\u00e1 skv\u011bl\u00fd tvar, barvu i strukturu. Nav\u00edc b\u011bhem del\u0161\u00ed pr\u00e1ce ve studiu stejn\u011b uvadne.<\/p>\n

Jak tedy fotit j\u00eddlo?<\/h3>\n

Nebojte se vz\u00edt do ruky fotoapar\u00e1t a uk\u00e1zat cel\u00e9mu sv\u011btu, jak jste skv\u011bl\u00e1 kucha\u0159ka nebo kucha\u0159! Profesion\u00e1ln\u00ed fotografov\u00e9 spolupracuj\u00ed p\u0159i focen\u00ed j\u00eddla s takzvan\u00fdmi food stylisty, kte\u0159\u00ed dok\u00e1\u017e\u00ed aran\u017eovat j\u00eddlo tak, \u017ee se v\u00e1m budou sb\u00edhat sliny na jazyku. T\u00edm to ale kon\u010d\u00ed. J\u00eddlo, kter\u00e9 ve skute\u010dnosti v\u00edd\u00e1te na t\u011bch vyle\u0161t\u011bn\u00fdch fotk\u00e1ch nen\u00ed to, co byste r\u00e1di ochutnali. Dorty \u00a0maj\u00ed mezi vrstvami vlo\u017een\u00fd kart\u00f3n, t\u011bstoviny jsou podlo\u017een\u00e9 dr\u00e1t\u011bnkou, maso je pot\u0159en\u00e9 kuku\u0159i\u010dn\u00fdm sirupem a nav\u00edc je v\u0161e prop\u00edchan\u00e9 p\u00e1r\u00e1tky, aby j\u00eddlo dr\u017eelo tvar.<\/p>\n

Ned\u011blejte si proto vr\u00e1sky, \u017ee va\u0161e fotky nevypadaj\u00ed stejn\u011b jako ty z \u010dasopis\u016f. Vy jste vy v\u00fdhod\u011b – m\u016f\u017eete po vyfocen\u00ed v\u0161e sn\u00edst!<\/p>\n

\"Jak<\/a><\/p>\n

1. Sv\u011btlo<\/h3>\n

J\u00eddlu slu\u0161\u00ed b\u00edl\u00e9, denn\u00ed sv\u011btlo. Vyvarujte se focen\u00ed p\u0159\u00ed \u017elut\u00e9m sv\u011btle \u017e\u00e1rovek (pokud se do toho pust\u00edte, nastavte vyv\u00e1\u017een\u00ed b\u00edl\u00e9 na \u017e\u00e1rovkov\u00e9 sv\u011btlo). V p\u0159\u00edpad\u011b, \u017ee d\u00e1te na m\u00e9 rady a budete fotit p\u0159i denn\u00edm sv\u011btle, polo\u017ete tal\u00ed\u0159 co nejbl\u00ed\u017ee k oknu a p\u0159ipravte sc\u00e9nu. Pokud jste je\u0161t\u011b nestihli um\u00fdt okna, jste ve v\u00fdhod\u011b. Zapr\u00e1\u0161en\u00e9 okno d\u00e1v\u00e1 m\u011bk\u010d\u010d\u00ed sv\u011btlo ne\u017e umyt\u00e9 a fotografie bude vypadat l\u00e9pe. Aby nebyla polovina j\u00eddla v naprost\u00e9 tm\u011b, odra\u017ete denn\u00ed sv\u011btlo mal\u00fdm zrc\u00e1tkem zp\u011bt na tal\u00ed\u0159. Pokud bude sv\u011btlo od zrc\u00e1tka p\u0159\u00edli\u0161 tvrd\u00e9, zkuste zma\u010dkan\u00fd alobal a nebo \u010dtvrtku b\u00edl\u00e9ho pap\u00edru.<\/p>\n

2. Rekvizity<\/h3>\n

A\u017e budete spokojeni s t\u00edm, jak vypad\u00e1 j\u00eddlo na tal\u00ed\u0159i, v\u011bnujte pozornost jeho okol\u00ed. \u010c\u00edm jednodu\u0161\u0161\u00ed kompozice, t\u00edm l\u00e9pe. Zkuste k tal\u00ed\u0159i p\u0159ilo\u017eit jednu nebo dv\u011b rekvizity – p\u0159\u00edbor, ubrousek, skleni\u010dku s v\u00ednem nebo misti\u010dku s ko\u0159en\u00edm, kter\u00e9 je pro dan\u00fd pokrm charakteristick\u00e9. Tyto rekvizity m\u016f\u017eete z\u00e1rove\u0148 pou\u017e\u00edt jako pop\u0159ed\u00ed nebo pozad\u00ed fotky mimo hloubku ostrosti (budou rozost\u0159en\u00e9).\"Jak<\/a><\/p>\n

3. Neot\u00e1lejte<\/h3>\n

Posp\u011b\u0161te si. Tepeln\u011b upraven\u00e9 j\u00eddlo rychle m\u011bn\u00ed sv\u016fj vzhled. Je tedy dobr\u00e9 v\u011bd\u011bt, jak by m\u011bla fotka vypadat je\u0161t\u011b p\u0159ed t\u00edm, ne\u017e jej dostanete p\u0159ed objektiv. Pokud se chcete p\u0159ibl\u00ed\u017eit postup\u016fm prof\u00edk\u016f, postavte fo\u0165\u00e1k na stativ, p\u0159ipravte si celou sc\u00e9nu s rekvizitou na tal\u00ed\u0159i a hned pot\u00e9, co bude pokrm p\u0159ipraven\u00fd, pouze vym\u011b\u0148te tal\u00ed\u0159e. Pak sta\u010d\u00ed jen zaost\u0159it a zm\u00e1\u010dknout spou\u0161\u0165.<\/p>\n

4. Nezapom\u00ednejte na kompozici z\u00e1b\u011bru<\/h3>\n

Sn\u00edmek mus\u00edte pe\u010dliv\u011b „zakomponovat“. Nejenom, \u017ee byste m\u011bli pou\u017e\u00edt pravidlo t\u0159etin, pamatujte tak\u00e9 na barevnou kompozici a pokuste se dob\u0159e sladit barvy. Nejlep\u0161\u00ed zp\u016fsob, jak se to nau\u010dit, je koupit kvalitn\u00ed kucha\u0159ku a d\u00edvat se, jak jsou pokrmy nafocen\u00e9!<\/p>\n

5. Naolejovan\u00e9 j\u00eddlo vede l\u00e9pe sv\u011btlo!<\/h3>\n

M\u00e1m pro v\u00e1s mal\u00fd trik od food stylist\u016f. Do mal\u00e9 misky nalejte trochu olivov\u00e9ho oleje a t\u011bsn\u00e9 p\u0159ed focen\u00edm j\u00eddlo pot\u0159ete mal\u00fdm \u0161t\u011bte\u010dkem namo\u010den\u00fdm v oleji. Dostane lesk, kter\u00fd v\u00edd\u00e1te v \u010dasopisech. Ov\u0161em mus\u00edte b\u00fdt rychl\u00ed. Olej se rychle vs\u00e1kne ebo ste\u010de do hlubin pokrmu.\"Jak<\/a><\/p>\n

6. Fo\u0165te z \u00fahlu, kter\u00fd se naskytne konzumentovi<\/h3>\n

Toto je opravdu d\u016fle\u017eit\u00e1 rada! J\u00eddlo byste m\u011bli fotit v\u017edy ze stejn\u00e9ho pohledu, kter\u00fd se v\u00e1m naskytne, kdy\u017e usednete ke stolu. U takov\u00e9ho sn\u00edmku se dok\u00e1\u017ee div\u00e1k mnohem l\u00e9pe v\u017e\u00edt do situace, \u017ee je j\u00eddlo ur\u010den\u00e9 pro n\u011bj.<\/p>\n

7. Zam\u011b\u0159te se na detaily<\/h3>\n

Pokud to v\u00e1\u0161 fotoapar\u00e1t um\u00ed, zkuste zaost\u0159it pouze n\u011bkter\u00fd detail pokrmu a ostatn\u00ed nechte rozmazan\u00e9. Takov\u00fd sn\u00edmek uk\u00e1\u017ee d\u016fle\u017eitost jednotliv\u00fdch ingredienc\u00ed.<\/p>\n

8. P\u00e1ra nad pokrmem<\/h3>\n

Opravdu nen\u00ed snadn\u00e9 vyfotit j\u00eddlo tak, aby dob\u0159e vypadalo a je\u0161t\u011b se nad n\u00edm vzn\u00e1\u0161ela p\u00e1ra, kter\u00e1 dopln\u00ed atmosf\u00e9ru dobroty pr\u00e1v\u011b vyndan\u00e9 z trouby… No, i kdy\u017e food stylist\u00e9 na to maj\u00ed n\u011bkolik trik\u016f…. Jedna z obl\u00edben\u00fdch strategi\u00ed je vata namo\u010den\u00e1 do vody a n\u00e1sledn\u011b p\u0159ipravov\u00e1na v mikrovlnce, dokud se z n\u00ed neza\u010dne kou\u0159it. Vatu pot\u00e9 schovaj\u00ed kamsi mezi j\u00eddlo a m\u016f\u017ee se pod\u00e1vat!<\/p>\n