Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy

S jakým objektivem fotit jídlo? (Nikon)

Rubrika článkuZáklady 07.10.2015

Dnešní článek se bude týkat objektivů od Nikonu, které výborně poslouží při fotografování jídla. Já si na takové fotografování beru vždy skla s pevnou ohniskovou vzdáleností. S pomocí těchto rychlých objektivů jsem schopná dostat se do těsné blízkosti k pokrmům, což mi dává řadu výhod:

 

1. Pomoc při vizualizaci kompozice (zatím bez vybavení) – čili přesně vím, co a jak budu fotoaparátem později snímat.

 

2. Donutí mě pohybovat se, abych se k samotným pokrmům dostala blíž nebo dál, a abych vyzkoušela různé úhly.

 

3. Rychlost clony, která účinně izoluje předměty od pozadí. S malou hloubkou ostrosti se můžete zaměřit na nejvýraznější části jídla a ostatní přesunout do pozadí.

 

4. Pevná skla narozdíl od zoomovacích objektivů, propouští na snímač hodně světla, takže můžu fotit v přirozeném světle i při nízkém osvětlení, aniž bych musela používat blesk.

 

15638539077_b74e5cbbfc_z

Pokud chcete vědět více o strovnání pevných skel s těmi zoomovacími, můžete si přečíst jeden z mých starších článků: Zoomovací vs Pevná skla.

Samozřejmě to neznamená, že máte zakázáno fotografovat jídlo se zoomovacími objektivy – i samotné poslední doporučení v tomto článku odkazuje na objektiv Nikon 70-200mm f/2.8G VR II. Já pouze preferuji pevné objektivy kvůli jejich schopnosti izolace předmětu i na kratší vzdálenosti. Ačkoliv s objektivy jako je Sigma 18-35mm f/1.8 možná budu muset svůj názor přehodnotit. Když už jsme u toho, Sigma ohlásila již i cenu tohoto očekávaného objektivu – seženete ho za méně než 20 000 CZK.

15638874740_b2aa3260f4_z

1) Nikon 50mm f/1.4G

Musím říct, že jsem velkým fanouškem Nikonu 50mm f/1.4G – zdaleka mým nejoblíbenějším objektivem od Nikonu. Ačkoliv se říká, že 50mm f/1.8G je opticky kvalitnější, na f/1.4G je něco magického, co nejsem schopna dopodrobna popsat. Měla jsem stejné city pro starší model Nikon 50mm f/1.4D.

Nikon 50mm f/1.4G není nijak mimořádně ostrý, když fotíte „na plnou díru“ (s nejnižším clonovým číslem), proto není od věci clonové číslo o něco zvýšit a dostat z něj tak to nejlepší. Ale i tak je fotografování na f/1.4 zážitkem a vy si ho zamilujete i před optické nedostatky.

15800076226_f6d5216b28_z

2) Nikon 50mm f/1.8G

Impozantní objektiv, zejména na jeho cenu (seženete ho za méně než 5 000 CZK). Hodí se na fotografování lidí i svateb a musím uznat, že jsem jím byla příjemně překvapena. Autofokus je rychlý a přesný, což je něco, co nemůžu vždy říci o svém oblíbeném objektivu Nikon 50mm f/1.4G!

Kdybych byl začátečník, rozhodně bych si pořídil spíše 50mm f/1.8G namísto dvakrát tak těžkého 50mm f/1.4G. Dostanete velký třesk za pár babek.

479695946_d6d5a30cd0_b

3) Nikon 35mm f/1.8G

Další na mém seznamu je Nikon 35mm f/1.8, což je také skvělý objektiv k fotografování jídla. Obzvlášť, když budete potřebovat širší úhel pohledu. Jedná se o DX objektiv, nicméně je skvěle použitelný i na FX (full-frame) fotoaparátech.

Pokud fotíte na zrcadlovku DX, doporučila bych vám místo koupě 50mm právě tento 35mm, jelikož vám dá obdobné zorné pole.

13983089608_19ab5ee54a_b

4) Nikon 105mm f/2.8G Macro

Co se mi líbí na Nikonu 105mm f/2.8 je fakt, že zachytí mnoho detailů v rámci malé hloubky ostrosti. A když si chcete prohlédnou i ty nejšílenější detaily pěkně zblízka, se 105mm je máte na dosah. Nemusíte objektiv strkat do jídla, abyste dosáhli perfektního záběru.

Nikon 105mm f/2.8G není tak univerzální a lehký jako 35mm nebo 50mm, ale stále nám nabízí úžasné výsledky. Jen měste na paměti, že pokud máte fotografovat „velké“ jídlo, budete kolem sebe potřebovat nějaký prostor.

Jak fotit textury

 5) Nikon 60mm f/2.8G

Nikon 60mm f/2.8G je další fenomenální makro objektiv. Popravdě většina z mých přátel fotí jídlo pouze s tímto objektivem, protože jim dává tu správnou ohniskovou vzdálenost a všestrannost. Moje jediná výtka je jeho clona (f/2.8), která samozřejmě není tak dobrá jako f/1.4 nebo f/1.8.

Autor článku

Karolína Herzogová

Autorkou článku je Karolína Herzogová, fotografka, která svůj čas zodpovědně dělí mezi fotografování zvířat v divoké přírodě České republiky a osvětu začínajících fotografů prostřednictvím článků na Tipech jak fotit.

 

Mohlo by vás zajímat

Nikon vs Canon vs Sony

Od doby, co jsem zveřejnila článek Jak si koupit DSLR?, jsem mnohými čtenáři dotazována, zda zvolit Nikon, Canon, Sony, Pentax nebo úplně jiného výrobce. A proto jsem se rozhodla napsat článek o tom, co si myslím o různých výrobcích a jejich produktech, a o tom proč byste měli dát přednost jedné značce před druhou. Valná […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 08.06.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Základy
8 bezplatných foto-editorů

7 nejlepších bezplatných programů pro úpravu fotografií

Úprava fotografií je v digitální současnosti absolutně nezbytná. V paměti mi uvízla věta slovenského fotografa Rado Adámka, se kterým jsem minulý rok dělala rozhovor, a ta zněla přesně takto: „Že dobrá fotka nepotřebuje retuš? Ti co to píšou spíš nevědí, jak správně používat Photoshop.“   Proč upravovat fotky? Mnoho začínajících fotografů se právě za větu, že […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 19.02.2017
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Úprava fotografií

DSLR versus „point-and-shoot“ aparáty

Výrobci DSLR se snaží pokrýt celý trh výrobou jednodušších i složitějších aparátů a rozdělením trhu do vícero segmentů tak, aby uspokojily potřeby nenáročných amatérů i profesionálních fotografů. Ale jedna věc je jistá – stále ještě existuje velké množství lidí, kteří si kladou otázku: Zachovat věrnost „point-and-shoot“ neboli kompaktnímu fotoaparátu anebo zatnout zuby a přejít na [&h

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 18.05.2015
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Základy
Patrik Staněk

Patrik Staněk: „Photoshop je temnou komorou z analogových dob.“

Patrik Staněk se již téměř 10 let věnuje fotografování zvířat. Stejně jako každý jiný začínal s tou nejlevější zrcadlovkou a postupně se zdokonaloval. K dnešnímu dni absolvoval již okolo 30 kurzů fotografování u nejrůznějších fotografů a institucí, přičemž nelze než potvrdit jeho slova, že se „od každého snažil pochytit to nejlepší“. Na jeho nádherné „zvířecí“ […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 25.09.2016
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Rozhovory