Profesionální techniky fotografování jídla

  • VHODNÉ I PRO ÚPLNÉ ZAČÁTEČNÍKY
  • VIDEO VE FULLHD
  • 144 minut plných informací
  • 23 kapitol

76

prodaných
kurzů

3,490.00 Kč 2,900.00 Kč

» Více informací

Naučte se fotografovat jídlo na špičkové úrovni, i když jste úplný začátečník! Profesionální techniky fotografování jídla Vás vše naučí krok za krokem. Uvidíte v praxi profesionálního fotografa a šéfkuchaře hotelu Hilton, jak se fotí jídlo na nejvyšší úrovni. Postupně se naučíte: Jak vybrat vybavení do 5000 Kč. Jak pracovat s ohnisky při fotografování jídla. Techniky profesionálního nasvícení jídla. Dodat pomocí speciálního postupu třpyt každému jídlu. Pracovat s protisvětlem jako nejmocnějším nástrojem při focení jídla a moho dalších technik a postupů, které se používají v každodenní praxi.

Ukázka z kurzu

Přehled kapitol

1. Úvod

Na začátek si představíme kurz. Je totiž složen ze dvou částí - teoretické v ateliéru a následně již v praxi. V zázemí hotelu Hilton pro nás připravuje italský šéfkuchař Franco Luise svá jídla, na kterých si ukážeme profesionální techniky fotografování v praxi!

2. Jaké parametry má mít fotoaparát na focení jídla

Prodejce se vám samozřejmě bude snažit prodat ten nejdražší fotoaparát a pak to bude vypadat, že fotografování jídla je vhodné jen pro majitele fototechniky v hodnotě nového vozu. Opak je ale pravdou. V této kapitole se dozvíte, jak vybrat správný fotoaparát pro focení jídla.

Postupně se naučíte
- vybrat fotoaparát
- neutrácet za zbytečnosti, které vám mohou doporučit v obchodě

3. Objektiv na fotografování jídla

V této kapitole vás uvedu do tajemství správného objektivu na focení jídla. Zjistíte, že objektiv, který se dá profesionálně použít pro focení zdaleka nemusí být v hodnotě desítek tisíc - pohodlně se vejdete do 5000 Kč a ještě vám zbyde na dobrou večeři. Když ovšem budete znát obsah této kapitoly.

Postupně se naučíte
- vybrat dostupný objektiv, který zvládne profesionální snímky

4. Studiové vybavení za méně než 5000 Kč

Když si povídám s lidmi nad jejich fotografiemi, velice často vidím nevhodně zvolený typ světla. Je to často proto, že techniku jim doporučí někdo, kdo nemá praxi v této specifické disciplíně. Pokud chcete zasvěcené informace od fotografa, který fotil jídlo pro mischelinskou restauraci Alcron, hotely Hilton nebo restauraci Next Door Zdeňka Pohlreicha, podívejte se na tuto kapitolu.

Postupně se naučíte
- vybrat dostupná světla na fotografování jídla
- jak neznehodnotit fotografie jídla nevhodně zvoleným osvětlením

5. Tajemství 66 procent

Máme vybraný fotoaparát, objektiv, osvětlení a můžeme začít fotit. V této kapitole se dozvíte, že nejenom jídlo je při fotografování důležité. Je nutné zaměřit pozornost i na jeho okolí. A to je právě těch 66%, které dělají z průměrné fotografie snímek do časopisů.

Postupně se naučíte
- přemýšlet o fotografování jídla jako profesionál
- jak pracovat s pozadím, aby pracovalo s fotografovaným jídlem
- jak si vyrábět originální pozadí

6. Ultimátní nastavení světla

Když fotím jídlo pro klienty, vše nasvítím a připravím. Kuchař donese talíř a pak si začne fotit na mobil. Ukazuje mi fotky a říká: "Pane Obr, podívejte kolik má můj mobil megapixelů, jak krásně fotí." Vytahuji světla ze zásuvky a když si zkouší vyfotit další fotku, jídlo vypadá úplně jinak. Kuchař schovává telefon a říká, že tady není co fotit :) Celá fotografie jídla je totiž o správné intenzitě, kvalitě, modifikaci a směru světla.

Postupně se naučíte
- pracovat se světlem tak, aby vaše fotky přijali na titulní stranu magazínu o jídle
- které úhly svícení jsou pro focení jídla nebezpečné

7. Nečekané zbraně profesionální fotografů jídla

Možná máte na půdě, ve skříni nebo v komoře něco, díky čemu se vaše snímky posunou zase o kousek blíže profesionální kvalitě. V této kapitole bude profesionální fotograf hovořit o způsobu, jak pracovat s rekvizitami v komereční fotografii jídla.

Postupně se naučíte
- vyhledat správné rekvizity
- přemýšlet o rekvizitách při focení jídla jako profesionál

8. Dva základní úhly focení jídla

Vybrat správný úhel při focení jídla je velice zásadní rozhodnutí. Je potřebné znát obsah této kapitoly, abyste ukázali jídlo co nejchutnější.

Postupně se naučíte
- zvolit správný úhel fotoaparátu k danému pokrmu
- jaké ohniska jsou naprosto nevhodná při focení jídla

9. Tipy šéfkuchaře hotelu Hilton

Když se učím nové věci, snažím se učit o těch nejlepších. Šéfkuchař hotelu Hilton Franco Luise. Dříve pracoval v hotelu Hilton Batumi v Gruzii, na jehož otevření se podílel. Franco má za sebou rozsáhlé zkušenosti, které zahrnují otevření několika hotelů a vedení kuchařských týmů v hotelích Waldorf Astoria v Jeruzalémě a Hilton Molino Stucky v Benátkách. Kromě téměř čtyřiceti let zkušeností s vedením byl Franco také kulinářským konzultantem pro společnost Electrolux v oddělení výzkumu a vývoje kuchyňských zařízení. Je také autorem několika kuchařek.

10. Málo známé způsoby jak vyprávět příběh

V následujích kapitolách pro nás Franco připravil 8 jídel, na kterých si ukážeme profesionální práci fotogarfa jídla. V první kapitole se dozvíme, jak pomocí drobností vyprávě příběh.

Postupně se naučíte
- technika top view, která vám ušetří mnoho času
- profesionální práce s kompozicí

11. Jednoduchý trik na mystickou atmosféru

V této kapitole se dozvíme, jak dodat borůvkám na fotografii takovou čerstvost, že divák má pocit, že bylo teď dovezené z lesa. Ukážeme si jak přidat do fotografie kouř.

Postupně se naučíte
- speciální techniku přirozeného svícení
- jak spolehlivě vytvořit na fotografii kouř

12. Utajovaný způsob fotografování hamburgerů

Z vlastní zkušenosti vím, že fotografování hamburegerů je jedna z nejtěžších disciplní. I centimetrový rozdíl v úhlu kamery může zdevastovat celou fotografii. Také práce se světlem je jiná. Musíte totiž správně nasvítit několik rozdílných druhů jídla: housku, maso a zeleninu.

Postupně se naučíte
- postup, díky kterému bude vypadat hamburger naprosto báječně
- speciální techniku svícení tvrdým světlem

13. Co by měl každý vědět o dynamické fotografii

Focení jídla na základní úrovni už máme zvládnuté a nyní je čas se pustit do něčeho náročnějšícho. Pohyb ve fotografiích jídla.

Postupně se naučíte
- zmrazit pohybující se elementy na fotografiích jídla
- dosáhnout špičkové ostrosti zmeřeného pohybu pomocí jednoduchého triku

14. Technika osvěžujících fotografií jídla

Chcete dosáhnout osvěžující fotografie jídla? Zde se dozvíte postup, který jsem se naučil až po několika letech praxe fotografování jídla.

Postupně se naučíte
- naprosto jednoduchý trik, díky kterému oživíte každou fotografii letního pokrmu
- profesionální techniku nasvícení skleněných nádob

15. Přesný postup focení top view

Top view je velice oblíbená technika fotografování jídla. Zde se dozvíte přesný postup v kombinaci s kalibrací barev. Přesná kalibrace barev totiž odděluje profesionály od amatérů. Zde se naučíte postup jak na to!

Postupně se naučíte:
- techniku nastavení fotoaparátu na top view
- přesnou kalibraci barev na fotografii

16. Nečekaný způsob focení v protisvětle

Fotografování v protisvětle je asi to nejlepší, co nás mohlo potkat. Když používám tento postup při focení pro klienty, přihlížející nevěřícně kroutí hlavou, proč je světlo na tak hloupém místě. Když ale vidí výsledek, jsou naprosto v šoku.

Postupně se naučíte:
- techniku nastavení fotoaparátu na top view
- přesnou kalibraci barev na fotografii

17. Mistrovská technika třpytivosti

Existuje speciální modifikátor světla, který dodá každému jídlu tu zvláštní třpytivost. Dlouho trvalo, než jsem ho našel. V této kapitole se s vámi podělím o tento postup, který používám při focení pro klienty.

Postupně se naučíte:
- používat speciální pomůcku, díky které se bude jídlo třpytit

Lektor kurzu

Filip Obr je zkušený fotograf jídla, který pracoval s Romanem Paulusem na fotografiích pro mischelinskou restauraci Alcron. Mezi další spolupráce lze jmenovat restauraci Next Door Zdeňka Polhreicha nebo hotely Hilton. Během letité praxe nasbíral mnoho zkušeností, o které se s vámi rád podělí. 

- 17% 3490 Kč

2900 Kč

3,490.00 Kč 2,900.00 Kč

Klikněte na tlačítko “Zakoupit” a na další stránce vyplňte formulář. Pokud zaplatíte on-line platební kartou, dostanete do několika minut do e-mailové schránky osobní přihlašovací údaje do on-line kurzu. Poté se na této stránce přihlásíte a můžete začít sledovat výuková videa. Pokud zaplatíte bankovním převodem, přístup do on-line kurzu vám zašleme do e-mailu ihned po připsání platby.