Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy
Jak fotit kouř

Jak fotit kouř

Rubrika článkuExperimenty Jak fotit 28.04.2014

Občas si zapálím. A občas při tom ustrnu a pozoruji kouř. Taky se stává, že si o mně lidé kolem v takových chvílích myslí kdo ví co, ale co se dá dělat. Jsem prostě celou duší fotograf a pokouším se fotit všechno. A proto dnešní článek bude o fotografování kouře – nejen pro kuřáky! Fotografování kouře není nic nového a také to není nic obtížného, ale vyžaduje to určité množství přípravy a praxe. Je to skvělá možnost pro lidi, co nemají na rozhazování, jelikož vše, co potřebujete, najdeme v trafice!

1. Světlo

Nejdřív ze všeho shromáždíme věci, které budeme potřebovat. Kromě fotoaparátu je to světelný zdroj – stolní lampa naprosto vystačí. Pokud do toho chcete skočit po hlavě, můžete pořídit nebo si vypůjčit reflektor. Potom si připravte černé pozadí. Úplně si vystačíme s kusem černé látky.

 

250

2. Stativ

Pokud ke všemu výše zmiňovanému máte stativ, tak je vyhráno. Ale v opačném případě foťák postavte na židli a je to. To by bylo ke stativu. Poslední věc, kterou budete potřebovat, je lyže (to titěrné dřívko s dírkou, do které umístíte vonnou tyčinku) a tyčinku samotnou a sirku či zapalovač.

 

124

3. Vánek

Ujistěte se, že jste zavřeli všechna okna, protože i jemný vánek dokáže kouř rozhýbat či úplně rozfoukat. Zatímco v prvním případě to nebyla taková katastrofa, ba naopak, mohli byste docílit krásných efektů, v druhém případě by bylo celé fotografování ztracené.

4. Nastavení

Co se týče nastavení fotoaparátu, bude se lišit v závislosti na prostředí, ve kterém fotografujete. Ale mějte na paměti, že se pokoušíte zmrazit pohyb kouře, čili čas závěrky kolem 1/250. Pořiďte několik zkušebních snímků a nastavení měňte, abyste si ujasnili, které bude nejlepší. Také vypněte automatické ostření a místo toho ostřete ručně na špičku vonné tyčinky.

 

41

5. Vychytávky

Pokud jste tak již neučinili, zapalte vonnou tyčinku. Potom přes baterku či lampičku přetáhněte barevnou látku. V lepším případě na kouř namiřte jiné barevné světlo. Můžete tyčinkou i trochu zakvrdlat a vytvořit kroužky nebo jiné obrazce.

Autor článku

Karolína Herzogová

Autorkou článku je Karolína Herzogová, fotografka, která svůj čas zodpovědně dělí mezi fotografování zvířat v divoké přírodě České republiky a osvětu začínajících fotografů prostřednictvím článků na Tipech jak fotit.

 

Mohlo by vás zajímat

Oběd na vrcholku mrakodrapu

Fotografie s příběhem: Oběd na vrcholku mrakodrapu

Aby to mezi našimi příběhy fotografií bylo vyvážené, pro tento den jsem vybrala jednu z černobílé sekce. Patří mezi jednu z nejkontroverznějších fotografií a je na ní zachycen oběd stavitelů na vrcholku jednoho z New Yorských mrakodrapů. V angličtině nese název Luch atop a Skyscraper.  Snímek dělníků, obědvajících na traverze ve výšce 256 metrů nad […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 28.07.2016
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Jak fotit
EOS 1200D (26)

Sedm dní v novinkách z fotografie

  Sony Alpha 6000 – další z „nejrychlejších na světě“   Po nedávném představení Fuji X-T1 a Olympusu OM-D E-M10, při kterém se oba přístroje chlubily nálepkou „nejrychlejší fotoaparát s APS-C snímačem“, se ani firma Sony nenechala zahanbit a oznámila nový přístroj ve svém portfoliu, Sony Alpha 6000. To, který z uvedených přístrojů si onu pomyslnou „medaili za […]

Autor článku Ondřej Panáček Datum článku 19.02.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Technické novinky

Jak fotit cesty

Ať jsou to polní cesty, městské silnice, dvouproudové dálnice, cesty budou i tak dál stát za fotografii. Jejich význam je především symbolický. Když vidíme fotografii cesty, představujeme si, kam asi vede, co by nám mohl odkrýt horizont a podobně. V podstatě se řadí k zástupu fotek, které nedokonalost dohání svoji atmosférou. A všichni do jednoho […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 07.04.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Jak fotit V přírodě
Nechutné jídlo

Nejnechutnější fotky jídla všech dob!

Rád fotím jídlo. Jsem rád, když lidé, kteří se podívají na fotografii potom řeknou: „Zavři to, mám hlad!“ To ovšem nečekejte od následující galerie, z relativně nového webu Someone Ate This.  Zde najdete opravdu nepovedené fotografie opravdu nepovedených (nepoživatelných pokrmů). Musím uznat, že mimibazar je v tomto případě dost pozadu. Odložte svačiny a jdeme na […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 12.05.2014
Komentáře k článku 0 Komentářů Rubrika článku Zajímavosti