Začněte se zlepšovat ve focení efektivně:

Eshop Výukové kurzy

Přepal

„Máš tam přepaly.“

 

Když jsem začínala s fotografováním, bylo vyhnout se přepalům něco jako moje mantra. A přepal automaticky znamenal zruinování mého snímku a jeho neodvratné putování do koše. Přepal se stal mojí noční můrou (ještě před tím, než se k němu přidalo protisvětlo, šum způsobený vysokým ISEM, středové fotografie nebo manuální ostření).

Přepal

Přepal neboli přeexponovaný snímek znamená, že určité místo na fotografii ztrácí kresbu a obsahuje pouze jednolitou barvu. Přepaly, se kterými se tak běžně potýkáme jsou nejčastěji bílé (barva 255,255,255) nebo černé (barva 0,0,0).

Přepal

Přepaly jednoduše odhalíte přímo ve fotoaparátu, jelikož valná většina digitálních fotoaparátů vám nabízí prohlédnout si histogram snímku, ze kterého se dají přepaly jednoduše vyčíst. Také velice oceníte fotografování do RAWu, který, na rozdíl od formátu JPG, umožňuje dodatečně měnit expozici a tím přepaly eliminovat.